Hlavní obsah

Amazon před Vánoci rekordně prodával, ale teď řekl: Bude hůř

Podívejte se, jak dopadl pokus reportéra Pavla Cypricha dostat se do první zcela automatické prodejny Amazonu.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Čistý zisk amerického internetového prodejce Amazon se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o 63 procent na rekordní tři miliardy dolarů (67,6 miliardy Kč) a překonal očekávání. O 20 procent vyšší byly i tržby, uvedla ve čtvrtek firma. Její akcie přesto výrazně oslabily, protože společnost v tomto čtvrtletí očekává slabší prodej, než odhadovali analytici.

Článek

Koncern miliardáře Jeffa Bezose vykázal již třetí rekordní kvartál za sebou, a to přesto, že se ve stejném období předchozího roku na výsledku podílel vysoký daňový odpis. V závěru loňského roku se dařilo vánočnímu prodeji a dál se rozvíjel také obchod s cloudovými službami.

Vlajková loď Amazonu, webová platforma AWS, která prodává cloudové služby firmám, zvýšila příjmy o 45 procent na 7,4 miliardy dolarů. Celkové tržby Amazonu se pak vyšplhaly na 72,4 miliardy dolarů.

V prvním čtvrtletí letošního roku odhaduje firma růst tržeb mezi deseti a 18 procenty, což je trochu méně, než očekávali analytici. Amazon to částečně zdůvodňuje nepříznivým vlivem směnných kurzů.

Za celý loňský rok Amazon zvýšil tržby o 31 procent na 232,9 miliardy dolarů (5,2 bilionu Kč) a zisk se zvýšil na 10,1 miliardy dolarů (227,4 miliardy Kč) ze tří miliard USD o rok dříve.

Šéf Amazonu si pochvaluje úspěch nových přístrojů jako je hlasová asistentka Alexa. Chytrý reproduktor Echo Dot se ve vánočním čase stal celosvětově nejprodávanějším výrobkem.

V uplynulém čtvrtletí si více lidí než v jakémkoli kvartálu předtím předplatilo prémiovou službu Amazon Prime. Příjmy z ní stouply o 25 procent na čtyři miliardy dolarů. Loni služby na celém světě využívalo více než 100 milionů zákazníků, uvedla firma.

Reklama

Související témata:

Doporučované