Hlavní obsah

Amazon slíbil „vánočním pracovníkům“ bonusy. Vyčlenil na ně miliardy

Foto: flickr.com

Amazon chce před Vánoci zklidnit situaci, zaměstnancům hodlá vyplatit nový bonus. Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost Amazon vyplatí bonusy svým zaměstnancům, kteří budou čelit prosincové předvánoční horečce. Vyčlenila na ně půl miliardy dolarů. Prémii dostanou i Češi.

Článek

Internetový gigant Amazon se nachází pod tlakem globální kampaně proti jeho obchodním praktikám, která vzrostla během pandemie, a navíc čelí stávkám v Německu, které začaly těsně před oblíbenou slevovou akcí Black Friday.

Společnost se proto rozhodla dát svým zaměstnancům bonusy, za které utratí dalších 500 milionů dolarů (10,9 miliardy korun) oproti dosavadnímu plánu. Letos tak společnost vyčlenila celkem 2,5 miliardy dolarů na speciální bonusy pro zaměstnance po celém světě. Spadá do nich i bonus „Děkuji“, který v červnu firma vyplatila svým nejvytíženějším pracovníkům.

Podle serveru BBC jde tentokrát o prémie pro zaměstnance, kteří budou obsluhovat sklady Amazonu kolem vánočních svátků. Půl miliardy dolarů společnost nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose přerozdělí pracujícím v období od 1. do 31. prosince.

Na bonus dosáhnou i zaměstnanci českého Amazonu. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí Miroslava Jozová. „Češi bonus také dostanou, ale o jeho výši se aktuálně jedná,“ uvedla Jozová.

Viceprezident Amazonu pro celosvětové operace Dave Clark uvedl, že přední američtí zaměstnanci dostanou bonus ve výši 300 dolarů (6542 korun), zatímco zaměstnanci na částečný úvazek 150 dolarů (3251 korun). Zaměstnanci ve Velké Británii obdrží prémii 300 liber (8735 korun), nebo 150 liber (4368 korun).

Amazon byl jedním z mála vítězů pandemie. Společnost očekává, že tržby v posledním čtvrtletí překročí poprvé 100 miliard dolarů, čímž se zvýší celkové tržby z prodeje za rok 2020 na více než 370 miliard dolarů. To je o třetinu více než vloni.

Výsledky Amazonu se však mohou obrátit i proti němu. Server CNN uvedl, že úspěch povzbudil odborové svazy, které tvrdí, že firma má závazky vůči svým pracovníkům a životnímu prostředí. Desítky organizací včetně Greenpeace, Oxfam, Progressive International a Tax Justice Network využily akci Black Friday k upozornění na obavy ohledně naplnění odškodnění a dodržení bezpečnosti pracovníků, stejně jako na uhlíkovou stopu a daňové praktiky Amazonu.

„Je skvělé, že pracujících v období svátků přibývá, ale to nestačí,“ uvedla generální tajemnice UNI Global Union Christy Hoffmanová, která podepsala petici „Make Amazon Pay“ („Ať Amazon platí“, pozn. red.).

„Aby společnost Amazon prokázala, že si cení své pracovní síly, měla by kolektivně vyjednávat o mzdách a podmínkách s pracovníky místo toho, aby činila jednostranná gesta uznání,“ dodala Hoffmanová.

Jednou z evropských zemí, ve které Amazon nejvíce obchoduje, je Německo. Tamní odborový svaz Verdi vyzval zaměstnance k třídenní stávce na sedmi místech v zemi. Po Amazonu žádá, aby uznal kolektivní pracovní smlouvu, která se bude vztahovat na mzdy, bonusy a placené volno.

Verdi má uzavřené podobné smlouvy s jinými německými maloobchodníky a od roku 2013 pořádá stávky ve snaze přimět Amazon, aby souhlasil s něčím podobným.

Amazon uvedl, že stávka nebude mít dopad na doručování zboží zákazníkům, protože má v zemi s největší evropskou ekonomikou 26 000 zaměstnanců a 10 000 sezónních pracovníků, kteří objednávky zpracovávají v 16 centrech. „Drtivá většina zaměstnanců dělá svou každodenní práci,“ řekl německý mluvčí společnosti Stephan Eichenseher.

Dodal, že Amazon už teď nabízí vynikající plat, výhody a příležitosti pro kariérní růst, to vše při práci v bezpečném a moderním pracovním prostředí. Zaměstnanci v německých skladech Amazonu začínají s platem mezi 11,30 eura a 12,70 eura za hodinu, přičemž minimální mzda v zemi činí 9,35 eura za hodinu.

Zaměstnanci na Černý pátek protestovali v dalších 15 zemích světa. Kromě Německa stávkovali také ve Spojených státech, Velké Británii, Francii, Španělsku, Mexiku a Indii. V Bangladéši demonstrovali výrobci oděvů a požadovali vyšší mzdy.

Reklama

Doporučované