Hlavní obsah

Amazon zvýšil minimální mzdu na 15 dolarů za hodinu

Amazon zvýšil mzdy. Reagoval tak na vlnu kritiky a chce jít příkladem pro další firmy.Video: Redakce Seznamu, AP, Reuters

 

Reklama

Americký internetový prodejce Amazon zvýší mzdy statisícům svých nejhůře placených zaměstnanců ve Spojených státech. Od 1. listopadu dostanou nejméně 15 dolarů (330 korun) na hodinu. Nové minimum platí pro všechny zaměstnance včetně těch, kteří pracují na zkrácený pracovní úvazek nebo na výpomoc. Obdobný krok Amazon připravuje i v Británii a vyzval konkurenty, ať učiní totéž.

Článek

V současné době Amazon platí rozdílné minimální mzdy v závislosti na lokalitě. Například v texaském Austinu od deseti dolarů na hodinu, v Robbinsvillu v New Jersey od 13,50 dolaru na hodinu. Amazon přiznává, že svým rozhodnutím zvýšit mzdy reaguje i na kritiku, že málo platí.

V Británii Amazon zvýší minimální hodinovou mzdu v Londýně z 8,20 libry (237 korun) na 10,50 libry a mimo hlavní město z osmi na 9,50 libry.

Opatření se týká zhruba 250 000 stálých zaměstnanců v USA a přibližně 17 000 pracovníků v Británii stejně jako desítek tisíc sezonních zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek.

Maloobchodní firmy ve Spojených státech čelí tlaku odborářů, aby zvýšily minimální mzdu na 15 dolarů na hodinu. Některé společnosti, jako například Walmart, už hodinové minimum zvýšily na 11 dolarů s příslibem 15 dolarů v roce 2020. Zákonné minimum činí v USA 7,25 dolaru na hodinu a platí od roku 2009.

Reklama

Doporučované