Hlavní obsah

Amazon tajil šíření covidu ve skladu. Zaplatí za to půl milionu dolarů

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec Amazonu při práci.

Reklama

Kalifornie poprvé otestovala v praxi nové pandemické nařízení týkající se firem. Ty musí kvůli covidu-19 informovat své zaměstnance o možném výskytu viru na pracovišti a hlásit případy úřadům. Pochybil i internetový gigant Amazon.

Článek

Společnost Amazon souhlasila, že zaplatí 500 tisíc dolarů na pomoc s prosazováním zákona na ochranu spotřebitelů v americkém státu Kalifornie. Částku se zavázala zaplatit jako odškodnění poté, co byla obviněna z utajování informací ohledně šíření covidu-19 na svém pracovišti.

„Žádná korporace není tak velká na to, aby nedodržovala zákony,“ uvedl kalifornský generální prokurátor Rob Bonta, který o uzavření dohody s Amazonem informoval. „Je to velká výhra pro bezpečnost a zdraví desítek tisíc zaměstnanců skladu, jejich rodin a komunity po celém státě,“ uvedl dále.

Stát Kalifornie, kde Amazon zaměstnává 150 tisíc lidí, si tak poprvé měl možnost otestovat nový zákon, v rámci kterého musí zaměstnavatelé informovat své zaměstnance o veškerém dění souvisejícím s covidem na pracovišti. Běžně tak musí poskytnout údaje o nových případech, dostupné ochraně, dezinfikování, bezpečnostním plánu či možných výhodách. Dále platí povinnost případy hlásit lokálním úřadům, informuje server The New York Times.

V tom nicméně podle kalifornského soudu Amazon selhal. „Amazon pochybil a adekvátně neinformoval zaměstnance skladu a lokální autority o počtech nakažených, a často je tak nechal bez možnosti efektivně zmonitorovat, odkud se virus šíří,“ uvedl Bonta v prohlášení. „Mnoho zaměstnanců bylo vyděšených a bez možnosti udělat rozhodnutí, jak by měli ochránit sebe a své blízké,“ řekl.

Přestože se Amazon zavázal zaplatit, pochybení nepřiznal. „Jsme rádi, že jsme situaci vyřešili a že vidíme, že generální prokurátor nenašel žádné zásadní problémy s bezpečnostními opatřeními v naší budově,“ uvedla v reakci na rozhodnutí mluvčí Amazonu Barbara Agraitová. „Od začátku pandemie jsme tvrdě pracovali na tom, abychom udrželi naše zaměstnance v bezpečí, a poskytovali služby našim zákazníkům. K dnešnímu dni jsme vynaložili více než 15 miliard dolarů a budeme v tom pokračovat následující měsíce i roky,“ dodala.

Prokurátor Bonta považuje rozhodnutí za jasnou zprávu pro firmy, aby dodržovaly zákony, a to i v pro ně tolik zásadním předvánočním čase, kdy se tlak na zaměstnance zvyšuje.

Kritika ohledně podmínek na pracovišti se na Amazon nesnesla poprvé. Pochybení v distribučních centrech řeší i stát New York, informuje britská BBC.

Reklama

Doporučované