Hlavní obsah

Amazon vydělal za tři měsíce 60 miliard korun. Wall Street to ale nestačilo

Foto: Amazon

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americká společnost Amazon zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 2,6 miliardy dolarů (téměř 60 miliard korun). Výsledek ale zaostal za odhady analytiků, protože firma masivně investuje do zrychlení dodávek.

Článek

Největší internetový prodejce to uvedl ve svém dnešním sdělení, které uveřejnil po uzavření burzovního obchodování. Jeho akcie v reakci na zprávu odepsaly více než procento.

Analytici odhadovali zisk ve výši 2,8 miliardy dolarů. Tržby se zvýšily o 20 procent na 63,4 miliardy dolarů.

Amazon těží z boomu internetového prodeje a z kvetoucího sektoru cloudových služeb. Na hospodaření firmy se nicméně podepsal výrazný růst nákladů. Ty se ve druhém kvartálu zvýšily o 21 procent na 60,3 miliardy dolarů. Nárůst příjmů ale zaznamenala vlajková loď Amazonu, webová platforma AWS, která prodává cloudové služby firmám. Přidala 38 procent na 8,4 miliardy dolarů.

Firma uvedla, že výsledky za aktuální čtvrtletí budou mírně slabší kvůli pokračujícím investicím do rychlejších dodávek. Amazon se snaží zkrátit termín dodávek v rámci programu Amazon Prime na jeden den. Jen ve druhém čtvrtletí do služby investoval podle odhadů 800 milionů dolarů.

Americký ministr financí Steven Mnuchin firmu ve středu obvinil z ničení maloobchodu ve Spojených státech. Šetření v této věci zahájilo již v úterý ministerstvo spravedlnosti.

V ČR Amazon zaměstnává kolem 4 500 lidí. Kromě dobrovízského distribučního centra fungují v Praze korporátní kanceláře.

Reklama

Doporučované