Hlavní obsah

Amazon vyvinul nástupce psa. Domy a majetek budou hlídat domácí drony

Foto: Ring

Domácí dron s kamerou Ring Always Home Cam by měl být k mání už za rok.

Reklama

Za rok by mohly domovní bezpečnostní kamery nahradit hlídací drony. Dokážou monitorovat i místa, která kamery nesnímají a streamovat děj přímo do smartphonu. Společnost Ring ho bude prodávat za 250 dolarů.

Článek

Místo hlídacího psa, hlídací dron. Společnost Ring vlastněná Amazonem, která se zaměřuje na zabezpečení domů, představila ve čtvrtek létající kameru. Dron v hodnotě 250 dolarů s názvem Ring Always Home Cam patří mezi jeden z produktů, které se představily na soukromé online akci Amazonu.

Hlídací dron je vybaven kamerou s vysokým rozlišením. Po přednastavených cestách může létat automaticky. Server CNN uvedl, že dron dokáže streamovat natočené video z prostor domácnosti do majitelova smartphonu. Uživatelé také mohou trasu letu dronu nastavit pomocí aplikace ve smartphonu. Pokud dron detekuje pohyb v nějaké části domova, začne sám pořizovat záznam o tom, co se děje.

Malý bezpilotní letoun, který bude k dostání v příštím roce, je určen pouze k použití vevnitř. Dron je navržen tak, aby se spustil pouze tehdy, nejsou-li majitelé doma. Lze jej nastavit tak, aby fungoval v souladu se systémem Ring Alarm od stejného výrobce. V případě spuštění alarmu může letět přednastavenou cestou.

Kamera dronu je namontována na krátkém výrůstku, který se táhne pod jeho vrtulemi. Ty jsou umístěny ve čtvercové kleci, aby nemohly případně zranit domácí mazlíčky.

Amazon uvedl, že ochrana soukromí byla při navrhování technologie nejdůležitější. Kamera zaznamenává pouze tehdy, když dron létá. Pokud je hlídač v klidu a uložený v doku, kamera se vypne.

„Víme, že naši zákazníci chtějí mít možnost přesně vidět, co se děje, když se v jejich domu něco stane, ale není vždy možné mít pokrytý celý dům,“ vysvětlila Leila Rouhiová, prezidentka společnosti Ring.

Ačkoliv se má bezpečnostní dron začít prodávat už příští rok, firma Ring zatím neukázala, jestli dron skutečně létá. Video, které vypadá, jako by bylo pořízeno z pohledu dronu, bylo doplněno titulkem: „Simulovaná funkčnost, pouze pro ilustrační účely“ a videozáznamy ukazovaly, jak kameru drží Rouhiová.

„Kamera Always Home je neuvěřitelně ambiciózní zařízení, které bude pro mnoho spotřebitelů vypadat jako něco ze sci-fi filmu,“ okomentoval to Ben Wood z poradenské společnosti CCS Insight.

„Očekáváme, že vzbudí obrovský zájem technologických nadšenců. Je ale také pravděpodobné, že vyvolá obrovskou diskusi o soukromí a budoucí roli technologie v domácnosti,“ dodal Wood. Ring byl dříve kritizován, protože podněcoval uživatele ke sdílení jejich nahrávek s úřady.

Ring také představil novou bezpečnostní kameru určenou pro použití v automobilech. Když vozidlo parkuje, monitoruje aktivitu v okolí. Může také začít natáčet, pokud řidič na cestě zastaví, což umožňuje zaznamenat interakci s policií.

Divize tvrdí, že její stávající produkty včetně zvonků s kamerou, vnitřních videokamer a inteligentních výstražných systémů, pomohly zajistit bezpečnější domovy. Očekává se, že výdaje na technologie pro inteligentní domácnosti, letos klesnou o 15 procent na 44 miliard dolarů. V roce 2021 se ale předpokládá oživení po poklesu způsobeném pandemií.

Reklama

Doporučované