Hlavní obsah

Amazon začal řešit brexit, hledá sklady v Irsku

Foto: Amazon

Ilustrační foto.

Reklama

Největší on-line obchod světa začal v Irsku hledat vhodné plochy pro nový sklad. Až dosud obsluhoval Iry z Británie.

Článek

O přízeň firem, které odchod Velké Británie z EU donutí k přehodnocení strategie, se ucházejí především Nizozemsko, Francie a Německo.

A také Irsko. Podle agentury Bloomberg vyslal Amazon na menší z Britských ostrovů pátrače, aby našli vhodnou plochu pro stavbu nového skladu. A ti podle všeho uspěli v blízkosti irské metropole Dublinu. Obr mezi on-line prodejci podle Bloombergu potřebuje zhruba 10 tisíc metrů čtverečních, tedy zhruba čtvrtinu Václavského náměstí. Agentura se však odvolává pouze na své zdroje s tím, že k podpisu dohody nedošlo a mohlo by z ní ještě sejít.

Faktem ovšem je, že Amazon hledá na zeleném ostrově vhodné plochy už od roku 2017 a podle realitních kanceláří už obsadil plochu pětkrát větší, než nyní hledá.

Trh s průmyslovými nemovitostmi v Irsku se především v posledních letech hodně přehřívá a brexitová (ne)jistota je jedním z hlavních hořáků. Pokud se totiž Londýn s Bruselem nedohodnou na volném obchodu, hrozí výpadky v zásobování nejen Irska, ale v případě nadnárodních společností, jako je Amazon, i větší části Evropy.

Sázka na Dublin je v tomto případě logická, druhým důvodem pak je politika Amazonu doručit zásilku co možná nejrychleji. Proto se soustředí na velká města, která mu generují objednávky.

Reklama

Doporučované