Hlavní obsah

Amazon zkasíroval daňové úlevy a zmizel. Nový Zéland přišel o hobity

Foto: Shutterstock.com

„Hobitín“ u novozélandského města Matamata, kde se natáčela filmová trilogie Pán prstenů od režiséra Petera Jacksona.

Reklama

Natáčení seriálu ze světa Středozemě se přesouvá. Amazon nebude druhou sérii natáčet na Novém Zélandu, ale v Británii. Pro Zéland je to šok, země filmařům odpustila desítky milionů na daních a o práci přijdou stovky lidí.

Článek

Nadnárodní gigant Amazon naštval obyvatele Nového Zélandu. Rozhodl se totiž přesunout natáčení seriálu ze světa Pána prstenů spisovatele J. R. R. Tolkiena z ostrovní výspy 1600 kilometrů jihovýchodně od Austrálie do Velké Británie.

Novozélandští filmaři i tamní vláda rozhodnutí označili za zklamání.

„Přesun z Nového Zélandu do Spojeného království je v souladu se strategií více investovat ve Velké Británii. Mnoho klíčových seriálů a filmů studií Amazonu mají Británii za domov,“ stojí v prohlášení studií, proč se seriál „stahuje“ na Britské ostrovy.

Premiéra první série seriálu, která se na Zélandu natáčela, je plánovaná na září 2022. Šlo o jeden z nejdražších seriálů historie. Amazon do natáčení investoval 465 milionů dolarů (zhruba 10 miliard korun) a dalších 250 milionů stála autorská práva.

V zemi se před lety točily filmové trilogie režiséra Petera Jacksona Pán Prstenů a Hobit. To Novému Zélandu mimo jiné přineslo peníze díky zvýšenému počtu turistů, kteří se na místa natáčení, například do filmového Hobitína u města Matamata, chtěli podívat.

Ztráta práce pro téměř dva tisíce lidí

Natáčení podobně populárního a očekávaného seriálu neznamená jen věhlas pro místa, kde se děj bude odehrávat, ale především práci pro stovky lidí ve filmovém průmyslu i na něj napojených podniků, například pro gastronomii. O to nyní Nový Zéland přijde.

Je to šok pro všechny.
Densi Rocheová, odborářka

Natáčení první série seriálu od Amazonu zaměstnalo napřímo zhruba 1200 lidí a nepřímo dalších sedm stovek, uvedl server Bloomberg.

„Je to šok pro všechny,“ řekla serveru Denis Rocheová, ředitelka odborové organizace Equity NZ. „Cítím s malými podniky, které investovaly s vidinou dalšího natáčení. Nikdo o konci neměl tušení,“ dodala s tím, že řada lidí se cítí Amazonem zrazená.

Desítky milionů od daňových poplatníků

Rozhodnutí nelibě nese také novozélandská vláda, která filmařům z Amazonu poskytla různé pobídky, zejména slevu na daních.

Podle Bloombergu novozélandští daňoví poplatníci Amazonu na 20procentní slevě na daních „darovali“ 92 milionů dolarů (dvě miliardy korun). Amazon dokonce před čtyřmi měsíci dojednal další pětiprocentní slevu.

Nelitujeme toho, že vláda dala tomuto natáčení svoji podporu.
Stuart Nash, novozélandský ministr pro hospodářský rozvoj

Novozélandský ministr pro hospodářský rozvoj Stuart Nash řekl, že vláda je z rozhodnutí přesunu natáčení zklamaná a dozvěděla se o něm jen den před oficiálním oznámením. Nabídku na další pětiprocentní slevu proto stáhla, přesto Amazon na předchozích slevách „vydělal“ zmíněné desítky milionů dolarů.

„Mezinárodní filmový sektor je nesmírně kompetitivní prostředí s vysokou mobilitou. Nelitujeme toho, že vláda dala tomuto natáčení svoji podporu,“ řekl Nash.

Amazon oznámil datum premiéry

První epizodu televizního seriálu Amazon odvysílá 2. září 2022. Studio Amazon oznámilo, že natáčení úvodní řady seriálu dokončilo 2. srpna, a zveřejnilo také první snímek. Celý seriál by měl mít podle Amazonu pravděpodobně pět řad.

Příběh bude sledovat nové i již známé postavy, jak se potýkají s dlouho obávaným znovuobjevením zla ve Středozemi.
Amazon

Děj příběhu se odehrává tisíce let před událostmi, o nichž vyprávěl Tolkien ve svých knihách Hobit a Pán prstenů, jejichž filmovou podobu natočil režisér Peter Jackson rovněž na Novém Zélandu.

„Příběh bude sledovat nové i již známé postavy, jak se potýkají s dlouho obávaným znovuobjevením zla ve Středozemi,“ uvedla společnost Amazon. Jednotlivé epizody seriálu budou vysílány každý týden a budou dostupné divákům ve více než 200 zemích a teritoriích světa, dodala.

„Nedokážu dost dobře vyjádřit, jak jsme všichni nadšení, že můžeme vzít diváky z celého světa na novou fantastickou cestu do Středozemě,“ prohlásila šéfka Amazon Studios Jennifer Salkeová.

Reklama

Doporučované