Hlavní obsah

American Airlines se chystají zrušit dalších 19 tisíc míst

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americké aerolinky American Airlines v říjnu zruší dalších 19 000 pracovních míst, pokud vláda neprodlouží program na podporu leteckých přepravců. Oznámila to dnes firma.

Článek

American Airlines se potýkají s negativními dopady koronavirové krize a již se dohodly na zrušení 23 500 pracovních míst. V říjnu by tak v případě dalšího snížení počtu zaměstnanců mohly mít méně než 100 000 pracovníků, zatímco před koronavirovou krizí zaměstnávaly kolem 140 000 lidí, napsala agentura AP.

Šestiměsíční vládní program v hodnotě 25 miliard dolarů (zhruba 550 miliard Kč), který má americkým aerolinkám v době pandemie nemoci covid-19 pomoci hradit mzdy a udržet pracovní místa, vyprší na konci září. Letečtí přepravci a odboráři se však vládu snaží přimět k vynaložení dalších 25 miliard dolarů.

Vedení firmy American Airlines upozornilo, že v době schválení programu se předpokládalo, že do konce září se koronavirus podaří dostat pod kontrolu a letecká přeprava oživí. „To se zjevně nestalo,“ napsali výkonný ředitel Doug Parker a prezident podniku Robert Isom v dopisu zaměstnancům. Aerolinky American Airlines z programu získaly 5,8 miliardy dolarů, takže se staly největším příjemcem této vládní podpory.

Reklama

Doporučované