Hlavní obsah

Američan si postavil na dvorek „černého Santu“. Přišel mu rasistický vzkaz

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Vánoce v Bílém domě.

Reklama

Americké trávníky stejně jako každý rok zaplavila vánoční výzdoba. Ten svůj si chtěl ošperkovat i Chris Kennedy – postavil na něj mimo jiné i Santa Clause tmavé pleti. Později našel muž ve schránce rasistický vzkaz.

Článek

Kennedy se svou čtyřletou dcerou na začátku listopadu vyzdobil trávník před svým domem ve městě North Little Rock v Arkansasu tak, jako vždycky. Střešní římsu ověnčil světýlky a na prostranství před domem postavil svítící barevný nápis JOY (česky radost), nafukovací vánoční stromek a Santa Clause tmavé pleti.

Američan to tak dělá už několik let v kuse – jeho sousedé na něj dosud reagovali podle amerického listu The Washington Post veskrze pozitivně. Letos je tomu jinak. Třiadvacátého listopadu přistál Kennedymu v poštovní schránce anonymní vzkaz, jehož autorovi Američan volbou nafukovacího Santa Clause evidentně hnul žlučí.

„Neuvěřitelně ofenzivní“ psaní

V dopise se autor podepsal jako Santa Claus. „Prosím, dejte pryč svého dekorativního černošského Santa Clause. Měl byste se snažit neklamat děti, aby uvěřily tomu, že jsem černoch. Jsem běloch (pro vás „bílý muž“) a byl jsem jím posledních 600 let. Vaše žárlivost na mou rasu není omluvou pro vaši neupřímnost. A kromě toho jste celému okolí pro smích. Vaše hodnoty se s těmi v Lakewood (čtvrť, kde Kennedy žije) očividně neshodují a možná byste se měl přesunout do sousedství na východ i se zbytkem svého rasistického druhu,“ píše se ve vzkazu.

Ten se Kennedy rozhodl zveřejnit. Na facebookovém videu, které původně vysílal živě, mluví o tom, že mu dopis připadá „neuvěřitelně ofenzivní“. „A zadruhé vypovídá o tom, kde se nacházíme,“ prohodil směrem k rasistickému ladění vzkazu.

Psaní se dotklo i jeho ženy Iddy. „Doopravdy mi to ublížilo. Když dopis přišel, napadlo mě, jestli jsme se rozhodli správně. Jestli je tohle to správné prostředí, kde chceme vychovat naši dceru,“ řekla Iddy Kennedyová. Rodina v předchozích měsících po svém protestovala proti systémovému rasismu a policejnímu násilí – na trávníku vystavila vlajku hnutí Black Lives Matter, v němž se i angažovala.

Foto: Chris Kennedy/Facebook

Chris Kennedy přiložil k děkovnému příspěvku na Facebook i tuto fotku. K jeho původnímu „černému Santovi“ přibyl ještě jeden – poslal mu ho Eric H. z newyorského Brooklynu.

„Naše sousedství není jako ten dopis“

Jako zpětnou adresu autor uvedl Asociaci vlastníků nemovitostí v Lakewoodu. Organizace Washington Postu potvrdila, že s dopisem nemá nic společného. Její výkonný ředitel Evan Blake také navštívil Kennedyovy v jejich domě, celý incident odsoudil a ujistil je, že jsou váženými členy lakewoodské komunity.

Poté, co Chris Kennedy svůj příběh sdílel na Facebooku, schránka připojená k jeho účtu se zaplnila vzkazy od lidí nejen ze sousedství, ale i ze světa. „Hodně lidí uvedlo, že vidět takovou ošklivost jim otevřelo oči,“ uvedl Kennedy.

Někteří sousedé se rozhodli svou podporu dokázat i fyzicky. Na znamení sounáležitosti s Kennedyovými začali jeden po druhém vystavovat na svých trávnících další a další „černé Santy“.

Foto: Chip Welch/Facebook

Chip Welch žije v lakewoodském sousedství více než dvacet let. Byl prvním, kdo se rozhodl podpořit Kennedyovy i tím, že si „černého Santu“ vystavil i na svůj trávník.

Prvním z nich byl sedmdesátiletý Chip Welch. Rozhodl se pro tento krok poté, co se o incidentu dočetl na místní nástěnce. „Bylo to nevyžádané, nezasloužili si to, nebylo to vánoční. A doufám, že to neodráželo to, jaký je Lakewood, a rozhodně ne to, jaká je země, ve které chci žít,“ uvedl podle The Washington Post Welch, jenž v sousedství žije se svou ženou přes 20 let.

„Dost nás to všechny znepokojilo, rozhodli jsme se, že by bylo poetické, kdyby si každý sehnal vlastního ‚černého Santu‘,“ dodal Welch. Sousedé tak skutečně učinili. A někteří na toho svého pořád čekají – objednávek bylo tolik, že v obchodech ve městě už nejsou k sehnání.

„Naše sousedství není jako ten dopis. A rozhodně takové nejsou Vánoce. Pro takové věci tu není místo a my hodláme udělat všechno, čím budeme moci prokázat naši podporu,“ řekl americkému listu Tim Giattina, kterému jeho vlastní „černý Santa“ má teprve přijít.

Reklama

Související témata:

Doporučované