Hlavní obsah

Američané budou od roku 2021 potřebovat k cestě do EU vízum

Občané USA budou nově potřebovat k cestě do Evropy vízum.Video: Marek Martinovský, Shutterstock.com

 

Reklama

Občané Spojených států budou nově od roku 2021 potřebovat před příjezdem do Evropské unie vízum. Doposud se mohli v EU zdržovat bez víza po dobu až 90 dní. Na svých stránkách to v pátek oznámily úřady Evropské unie. Změna se nebude týkat cest do Velké Británie.

Článek

Američané se tak budou muset před cestou do EU a dalších států schengenského prostoru zaregistrovat prostřednictvím systému známého pod zkratkou ETIAS (European Travel Information and Authorisation System). K tomu budou potřebovat cestovní pas, kreditní nebo debetní platební kartu a e-mailovou adresu. Uhradit pak musí také poplatek ve výši 7 euro, tedy v přepočtu zhruba 180 korun.

Udělení víz v rámci systému ETIAS je však mnohem jednodušší než při standardním vízovém procesu. Vízum bude mít tříletou platnost a držiteli umožní neomezený počet vstupů a pohyb ve všech 26 zemích Schengenu. Dětem bude však stále stačit jen cestovní pas.

Důvodem k zavedení tohoto opatření je podle unijních stránek snaha o zlepšení bezpečnostní úrovně a snaha vyhnout se budoucím problémům souvisejícím s nelegální migrací a terorismem. Podle CNN se však jedná o odvetné opatření EU vůči Spojeným státům.

Ty totiž mají pro udílení víz již léta systém podobný evropskému ETIASu. To však neplatí pro Kypr, Polsko, Chorvatsko, Bulharsko a Rumunsko – země, které jsou podle amerických úřadů nejméně spolehlivé a jejich občané se nejčastěji dopouštějí porušování pravidel, uvedla CNN. Nerovné postavení těchto států již dříve opakovaně kritizovala Evropská komise.

Reklama

Doporučované