Hlavní obsah

Američané chtějí přesunout svou ambasádu do Jeruzaléma už v květnu

Američané chtějí svou ambasádu v Izraeli přesunout do Jeruzaléma už letos v květnu.Video: Karolína Bulisová, AP

 

Reklama

K přesunu americké ambasády v Izraeli do Jeruzaléma dojde nejspíše už 14. května letošního roku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na amerického činitele. Podle původních plánů měl přitom přesun trvat přes tři roky.

Článek

Spojené státy americké přesunou podle informací agentury Reuters svou ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma už 14. května. Právě na toto datum spadá sedmdesáté výročí izraelské nezávislosti. Ještě v lednu přitom americký prezident Donald Trump popřel, že by se přesun uskutečnil do jednoho roku. Informaci přinesla i agentura AP.

Pokyn k přesunu ambasády vydal Trump loni v prosinci poté, co oficiálně uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson následně informoval, že se přesun pravděpodobně nepovede uskutečnit v Trumpově funkčním období.

Za izraelskou vládu jako první reagoval ministr odpovědný za tajné služby Jisrael Kac, který za rozhodnutí pro daný termín Trumpovi poděkoval na Twitteru. Slavnostní přestřižení pásky se chystá na polovinu května, tedy patrně na výročí založení Státu Izrael.

Ambasádu bude z počátku tvořit jen několik kanceláří uvnitř budovy, která patří USA. Podle AP americký ministr zahraničí Rex Tillerson už stvrdil svým podpisem i plán potřebných bezpečnostních opatření pro ochranu objektu.

Také Tillerson v lednu řekl, že přesun velvyslanectví se pravděpodobně neuskuteční dříve než za tři roky.

Trump loni v prosinci prohlásil, že uznání Jeruzaléma znamená začátek nového přístupu k řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Podle něj odkládání uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město stejně mír nepřineslo.

Trumpovo rozhodnutí vyvolalo ostré protesty zejména v arabsko-muslimském světě. Kritizovala ho ale i Evropská unie. Palestinci prohlásili, že už nevnímají USA jako důvěryhodného prostředníka v mírovém procesu.

Uznat Jeruzalém byl promyšlený tah. Rabín Sidon hodnotí Trumpovo rozhodnutí, které pobouřilo muslimy.

Reklama

Doporučované