Hlavní obsah

Američané nabídli léčbu miminku, které evropský soud nařídil odpojit od přístrojů

Rodiče Charlieho Garda bojují s lékaři o způsob léčby svého dítěte. Soudy je svým verdiktem zdrtily.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Nemocnice nabídla jedenáctiměsíčnímu Charliemu Gardovi z Velké Británie bezplatnou experimentální léčbu. Pomoci chce i Vatikán.

Článek

Má miminko, podle evropského soudu nevyléčitelně nemocné, právo na další lékařskou péči?

Představitelé americké nemocnice jsou přesvědčeni, že ano. V týdnu přišli s nabídkou experimentální léčby pro jedenáctiměsíčního Charlieho Garda z Velké Británie. Ten trpí vzácnou mitochondriální poruchou, která způsobuje ochabování svalstva a poškození mozku. Pomoc nabídla i Vatikánem spravovaná nemocnice sídlící v Římě. Podporu jedenáctiměsíčnímu kojenci vyjádřil i papež František a prezident Trump.

Evropský soud pro lidská práva dříve rozhodl přístroje, které miminko udržují při životě, vypnout. Rozhodl tak na základě názoru ošetřujících lékařů.

Podle britských doktorů z nemocnice Great Ormond Street Hospital se umělým udržováním při životě prodlužuje Charlieho utrpení. Domnívají se, že léčba ve Spojených státech nemá žádný praktický význam. Převoz Charlieho zakázali.

Charlieho rodiče začali hledat zastání u soudu. Když britská justice jejich požadavkům nevyhověla, obrátil se pár právě na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který nicméně rozhodl jinak, než si přáli.

„Byla to otázka toho, co je nejlepší pro dítě," řekla agentuře AP Claire Fentonová-Glynnová, odbornice na práva dětí na univerzitě v Cambridge. „Je to neskutečně těžké rozhodnutí a pro soudce i lékaře nebylo snadné jej učinit. Je strašlivé rozhodovat o takové věci," dodává.

Záblesk naděje v podobě experimentální léčby přichází poté, co Donald Trump tweetoval, že by byl potěšen kdyby mohl nějak Charliemu pomoci. V minulosti se k případu vyjádřil i papež František, který řekl, že se za chlapce modlí a přeje si respektování přání rodičů.

Těm se už podařilo na přesun a léčbu vybrat v přepočtu přes 38 milionů korun.

Rodiče i přes prohrané soudní bitvy boj nevzdávají. „Pokud on stále bojuje, pak bojujeme i my," napsala na Facebook matka Connie Yatesová.

Reklama

Doporučované