Hlavní obsah

Američané naléhají na Babiše kvůli Rosatomu v Dukovanech

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Vláda odložila vypsání tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Spustí ale předběžné prověření čtyř uchazečů, včetně Rosatomu. Pošle jim bezpečnostní dotazník i dokumentaci k tendru.

Článek

Poté, co se vláda Andreje Babiše rozhodla obeslat kvůli dukovanskému tendru i Rosatom, přichází americká diplomacie s razantním apelem na Prahu: Buďte transparentní a dbejte na národní bezpečnost.

Američané se k dukovanskému tendru veřejně vyjádřili poprvé od změny administrativy ve Washingtonu. A z jejich slov je jasné, že při letošním předání moci mezi republikány a demokraty se nebude „změkčovat“ zahraniční politika vůči Rusku, jako se to stalo v roce 2009 při nástupu Baracka Obamy.

Angažmá ruské státní firmy je podle českých tajných služeb i většiny opozice silné riziko. Vláda pod tlakem prezidenta Miloše Zemana s citlivým tendrem zvolila v předvolebním období taktiku „chytré horákyně“.

Česká politická scéna se teď pře, zda zakázku už zahájila, či nikoli. Kromě sporného Rosatomu má být jedním z uchazečů o stamiliardovou jadernou zakázku také „spojenecký“ americko-kanadský Westinghouse. Zatím si ale drží distanc.

Z ambasády na dotaz Seznam Zpráv ohledně Dukovan přišla na poměry diplomaticky přesného měření slov razantní odpověď.

„Jakákoli rozhodnutí o tendru v Dukovanech jsou jen na České republice. Zároveň ale naléhavě žádáme českou vládu, aby vedla transparentní výběrové řízení, které má za prioritu národní bezpečnost,“ sdělil Seznam Zprávám americký diplomat Griffin Rozell.

Ten v Praze slouží v pozici mluvčího ambasády. Na příjezd nového šéfa či šéfky, jehož bude nominovat nový prezident z Demokratické strany Joe Biden, americké velvyslanectví teprve čeká.

Nátlak na spojence

Rozell v reakci pro Seznam Zprávy zároveň připomněl slova nového amerického ministra zahraničí na adresu Ruska, Anthony Blinkena.

„Peking a Moskva stále více využívá přístup ke kritickým zdrojům, trhům a technologiím, aby vytvářely nátlak na naše (americké - pozn. autorky) spojence a vrážely mezi nás klín. Nesmíme oddělovat ekonomický nátlak od jiných forem nátlaku,“ uvedl šéf americké diplomacie.

S Blinkenem už začátkem března telefonicky mluvil premiér Andrej Babiš. Blinken podle dostupných informací zdůraznil potřebu chránit kritickou infrastrukturu, včetně české jaderné energetiky a 5G sítě.

O energetické bezpečnosti s Blinkenem jednal i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), spolu s ostatními šéfy diplomacie ze zemí Visegradské čtyřky. To bylo v Bruselu. Americký politik se svými středoevropskými protějšky mluvil o „nových hrozbách a rizicích, včetně těch ze stále asertivnějšího a agresivnějšího Ruska a Číny“.

O tendr se na české politické scéně vede tuhá taktická bitva už několik let, od loňského listopadu však došlo na horkou fázi této přetahované. Vláda v posledních měsících přistoupila na jednání s opozičními stranami o podobě tendru. Piráti a STAN, stejně tak koalice SPOLU odmítají účast Číňanů a Rusů v tendru - a to na základě varování českých tajných služeb a bezpečnostních expertů z ministerstev zahraničí a vnitra.

Tyto instituce se obávají, že již samotné přizvání rizikových, tedy nespojeneckých zemí do tendru zvýší jejich nepřátelskou špionážní aktivitu na českém území a zároveň se do jejich rukou dostanou citlivé informace o českých jaderných elektrárnách a tím i bezpečnosti. Že tendr proběhne bez Číňanů, se dohodlo právě na jednání premiéra Babiše s šéfy opozičních parlamentních stran.

Další takové jednání se čekalo v dubnu, do toho ale přišlo najednou rozhodnutí: tendr odložit na příští vládu a předběžně obeslat čtyři možné zbývající uchazeče: Westinghouse, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP a ruský Rosatom. Vláda také za nejasných okolností odvolala svého zmocněnce pro jádro Jaroslava Míla. Ten se například podle svého vyjádření měl o svém konci ve funkci dozvědět z médií.

Vzniklou situaci silně kritizuje opozice. „Ministr Havlíček dělá všechno pro to, aby zakázku na dostavbu Dukovan mohl dostat ruský Rosatom. Proto obchází výběrové řízení, proto odvolal zmocněnce pro jadernou energetiku. Rusko by tak významně posílilo svůj vliv u nás i v celé střední Evropě. To nedopustíme!“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Šéfa Pirátů Ivana Bartoše znepokojilo také zejména odvolání Míla. „Pan Jaroslav Míl byl kromě zástupců demokratické opozice jediný, kdo 27. 1. na schůzce předsedů stran, premiéra Babiše, ministra Havlíčka a šéfa ČEZ Beneše opakovaně řekl, že Rusko a Čína by ani neměly být řešiteli případného tendru,“ uvedl na Twitteru.

Stačí zmáčknout tlačítko

V Bílém domě se sice střídá administrativa, neznamená to ale změnu postoje k hrozbám z Ruska, a to i ve vztahu k tendru v Česku. Poslední úřadující velvyslanec USA v Praze, Trumpův muž Stephen King, Čechy před přizváním Rosatomu do Dukovan varoval. Zdůrazňoval, že energetická bezpečnost rovná se národní bezpečnost.

„Stačí jedno zmáčknutí tlačítka a je to. A je jedno, jestli jde o plyn, nebo jádro. Víme, že někteří naši protivníci se už k tomu uchýlili. Rusové to udělali Ukrajincům. Zavřeli plynovod uprostřed zimy, což vedlo k úmrtím,“ připomněl King situaci z roku 2009.

Westinghouse na e-mailové dotazy ohledně nejnovějšího vývoje v přípravách na dukovanský tendr Seznam Zpráv do uzávěrky článku neodpověděl. Jak vážný zájem o výstavbu jaderných bloků v Dukovanech má, tak není jasné. Za Trumpa Američané slibovali strategickou spolupráci v jádru spíše Polákům. U severních sousedů Česka dosud není jediná jaderná elektrárna v provozu.

Špatná zkušenost s Českem

Podle vyjádření Kinga pro Seznam Zprávy z prosince Westinghouse o Dukovany zájem má. Společnost se už se silným jištěním americké diplomacie angažovala v tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Ten byl před deseti lety vypsaný za vlády Petra Nečase (ODS), ale následně jej zrušil kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Westinghouse v tendru (na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín - pozn. autorky) utratil spoustu peněz, takže v Česku má špatnou zkušenost. Pokud se ale Westinghouse přesvědčí, že nový tendr bude férový a otevřený, myslím, že pak se zúčastní,“ řekl King.

Westinghouse od té doby taky prošel dramatickými peripetiemi - krachující strojírenský a energetický gigant zachránil v roce 2018 kanadský investiční fond Brookfield Business Partners. Americké zájmy ve Westinghouse i v tendru veřejně bagatelizoval český prezident Miloš Zeman, který lobbuje za ruskou účast v tendru.

„S více než 6800 americkými zaměstnanci pracujícími ve více než dvaceti kancelářích po celých Spojených státech Westinghouse zůstává americkou společností - stejně jako Škoda zůstává českou společností,“ uvedla již dříve na dotaz Seznam Zpráv americká ambasáda v Praze.

Reklama

Doporučované