Hlavní obsah

Američané navrtali zámky bývalého ruského konzulátu v Seattlu. Kontrolovali, zda Rusové budovu skutečně opustili

Američané vstoupili do budovy bývalé ruské ambasády v Seattlu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Američtí úředníci vstoupili do budovy bývalého ruského konzulátu v Seattlu, jehož uzavření přikázali v reakci na otrávení dvojitého agenta Sergeje Skripala. Američané se podle oficiálního vyjádření chtěli přesvědčit, zda Rusové objekt skutečně opustili.

Článek

Úředníci amerického ministerstva zahraničí vstoupili do budovy bývalého ruského konzulátu v Seattlu. Spojené státy nařídily uzavření budovy v březnu v reakci na otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii. Ruští diplomaté podle listu The Seattle Times prostory vyklidili den před příchodem úředníků.

Američané se podle ministerstva zahraničí vstupem do objektu chtěli ujistit, že Rusové budovu skutečně opustili. Podle místních médií úředníci prohledávali celý objekt a mezi odpadky v postranní uličce našli skartované dokumenty psané azbukou.

Rusové prostřednictvím Twitteru uvedli, že úředníci si klíče k budově po jejím opuštění nechali, protože je ruským majetkem. Spojeným státům patří podle ministerstva pozemek, na kterém bývalý konzulát stojí.

Konzulát Rusové ve více než sto let staré budově v centru města na západním pobřeží otevřeli v roce 1992. Byl vůbec prvním, který Moskva v Americe nově otevřela po pádu Sovětského svazu.

„Věříme, že jednou se vrátíme. Ruská vlajka nad budovou zůstane i nadále,” řekl podle The Seattle Times pracovník ruské ambasády Nikolaj Pukalov.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v březnu ze země vyhostila šedesát ruských diplomatů. Podpořila tak další západní země, podle kterých za otravou Sergeje Skripala v anglickém Salisbury stál Kreml.

Reklama

Související témata:

Doporučované