Hlavní obsah

Američané nejvíce obdivují Baracka Obamu a jeho ženu Michelle

Američané nejvíce obdivují manžele Obamovy.Video: Martin Zíta, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Američané nejvíce obdivují někdejší první dámu Spojených států Michelle Obamovou a bývalého prezidenta Baracka Obamu. Vyplývá to z každoročního průzkumu agentury Gallup, která sestavuje žebříček mužů a žen, k nimž Američané nejvíce vzhlížejí.

Článek

Obamová se pravidelně objevovala na předních příčkách, ale letos poprvé porazila jinou bývalou první dámu, a to Hillary Clintonovou. Ta žebříček vyhrála dvaadvacetkrát a posledních 17 let v řadě držela prvenství. Nyní se čtyřmi procenty hlasů skončila na třetím místě za moderátorkou Oprah Winfreyovou (pět procent) a první Obamovou (15 procent). Na čtvrtém místě se čtyřmi procenty skončila současná první dáma Melania Trumpová.

Obama se v čele žebříčku drží od roku 2008, letos získal 19 procent. O šest procentních bodů hůře si vedl nynější prezident Donald Trump a na třetím místě skončil Obamův předchůdce George Bush mladší (dvě procenta). Do první pětky se dostali ještě papež František a zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates.

Průzkumu, který agentura Gallup provedla počátkem prosince, se zúčastnilo 1025 dospělých Američanů. Ti za svůj idol mohli označit jakoukoli žijící osobnost. Gallup žebříček sestavuje pravidelně od roku 1946 s výjimkou roku 1976, poznamenal portál BBC.

Reklama

Doporučované