Hlavní obsah

Američané poprvé použili svou nejsilnější nejadernou bombu. Shodili ji na Afghánistán

USA svrhly na Afghánistán svoji nejsilnější nejadernou bombu.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Zprávu o prvním vypuštění bomby potvrdil Pentagon i Bílý dům. Kdyby chtěly USA použít silnější munici, musí sáhnout už jen po jaderném arzenálu.

Článek

Armáda Spojených států se rozhodla razantně zakročit proti Islámskému státu. Ve východním Afghánistánu shodila ve čtvrtek v podvečer svou největší nejadernou bombu – GBU-43 přezdívanou „Matka bomb“.

„Spojené státy berou boj proti Islámskému státu velmi vážně. A abychom tuto skupinu porazili, musíme zmenšovat její oblast působnosti. A to jsme udělali,“ řekl novinářům mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Video: Islámský stát ztrácí svá území v Iráku i v Sýrii.

Video: Lucie Svobodová

Zatím není jasné, jak rozsáhlé škody bomba způsobila nebo zda při její explozi někdo zemřel. Armáda to zjišťuje. Na záznam dopadu a výbuchu se podívejte ve videu v úvodu tohoto článku.

Bomba GBU-43 váží bezmála deset tisíc kilogramů, je více než devět metrů dlouhá a v průměru přesahuje jeden metr. Američané by měli disponovat celkem patnácti kusy.

USA bombu otestovaly již v roce 2003. Od té doby čekala na svůj první ostrý start. Letectvo ji namířilo na jeskynní systém v provincii Nangarhár. Měli se tam ukrývat radikálové Islámského státu. Spojené státy tak pokračují v protiteroristické misi, při které o víkendu zahynul jeden voják.

Provincie Nangarhár je považována za jednu z oblastí, v níž se přívrženci Islámského státu pohybují ve stovkách. Nachází se na hranici s Pákistánem.

Reklama

Související témata:
Nangarhár

Doporučované