Hlavní obsah

Američané se vrátí na Měsíc a tentokrát ho neopustí. Pence představil vesmírné plány

Spojené státy se podle amerického viceprezidenta vrátí na Měsíc a zůstanou tam.Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Američané se vrátí na Měsíc a tentokrát ho neopustí. Při návštěvě Johnsonova vesmírného střediska to řekl americký viceprezident Mike Pence. Spojené státy také podle něj brzy přestanou k cestám do vesmíru využívat služeb ruských Sojuzů.

Článek

„Věříme, že nastala doba, kdy Spojené státy americké zužitkují zkušenosti z posledních desetiletí a ve spojení s naší vynalézavostí se nám podaří umístit stálé posádky na Měsíci a v jeho okolí,“ uvedl před pracovníky NASA Mike Pence. Stálá přítomnost amerických astronautů na povrchu Měsíce a v jeho okolí je podle něj otázkou několika málo let. První posádka by na platformě obíhající Měsíc mohla sloužit už v roce 2024.

Americký návrat na Měsíc a stanovení stálé přítomnosti na jeho povrchu a oběžné dráze má být pro NASA do jisté míry tréninkem pro budoucí expedice na Mars. Pence oběma cestám přisuzuje kritickou důležitost. „Otevřeme dveře inovátorům a zase jednou budeme stát v čele objevných expedicí,“ řekl Pence.

Spojené státy jsou podle něj už také velmi blízko k prvním stavebním pracím na vesmírné stanici Deep Space Gateway, která má být umístěna poblíž Měsíce a má sloužit jako základní tábor pro budoucí cesty do vzdáleného vesmíru. „První stavební bloky do vesmíru pošleme za pár let a sny převedeme ve skutečnost,“ dodal Pence.

Americkým vesmírným ambicím má v příštích letech pomoci také nově zřízená větev americké armády, která má být v budoucnu štědře dotována. I kvůli obavám z vesmírného zbrojení ze strany Číny nebo Ruska.

Díky zvýšeným investicím do vesmírného programu se Američané vrátí také do vlastních raketoplánů, míní Pence. Opustili je v roce 2011. Posledních sedm let tak využívali služeb ruských Sojuzů a za cesty k Mezinárodní vesmírné stanici museli Rusům platit. Jedno místo v dopravní lodi Sojuz stojí 82 milionů dolarů.

Pence před pracovníky NASA slíbil, že astronauti budou brzy na oběžnou dráhu startovat v amerických strojích a z amerického území. Očekává se, že projekty pilotovaných letů Dragon společnosti SpaceX a CTS-100 Starliner firmy Boeing, začnou už příští rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované