Hlavní obsah

Američané si připomněli 77. výročí od útoku na Pearl Harbor

Spojené státy americké si připomínají útok na Pearl Harbor před 77 lety.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Je to přesně 77 let, od doby, kdy Spojené státy utrpěly těžkou ránu v podobě vybombardování přístavu Pearl Harbor. Důsledkem útoku japonských leteckých sil na přístav pak další den Američané vyhlásili válku. Událost si přímo na místě připomněli přeživší útoku.

Článek

Den 7. prosince roku 1941 se stal nejen americkým, ale i světovým milníkem historie. Nečekaný útok na americkou vojenskou základnu na Havaji otřásl celou zemí. Ta byla zaměřena pouze na válku v Evropě a nevnímala hrozbu ze strany Japonska.

Spojené státy se totiž zapojovaly do evropského konfliktu pouze materiální podporou, a to zejména zbraněmi do Velké Británie. Situaci tak sledovali zpovzdálí a drsná realita, která v Evropě probíhala bezmála dva roky, byla Američanům vzdálená. To se změnilo útokem na Pearl Harbor.

„Nikdy nesmíme zapomenout, jaká cena byla zaplacena před 77 lety. 21 plavidel poškozeno nebo potopeno. 170 letadel zničeno, přes 2 400 mrtvých a 1 200 zraněných vojáků, námořníků, mariňáků a civilistů. I přes tyto velké ztráty to nezlomilo amerického ducha. Ve skutečnosti ho to povzbudilo. Rychle jsme se připravili na dlouhou a tvrdou válku, která přišla,“ uvedl při pátečním vzpomínkovém ceremoniálu admirál amerického námořnictva Phil Davidson při smutečním aktu, kterého se na Havaji zúčastnili také přeživší útoku na přístav.

Jedenáct dní se japonské vojenské síly plavily v utajení Tichým oceánem. Cíl byl jasný. Vyřadit americké vojsko, aby se nemohlo vměšovat do konfliktu ve východní Asii, kde Japonsko usilovalo o expanzi.

Pět minut před osmou hodinou ranní zaregistrovaly americké radary bombardéry. Mylně se však domnívaly, že se jedná o vracející se letectvo z Kalifornie. Japonská letadla se tak nesetkala s žádným odporem. Sto osmdesát letadel zaútočilo na americkou základnu a o hodinu později stejný počet bez deseti znovu. Celá akce trvala 90 minut, při níž se zničilo okolo 16 lodí, 350 letadel a zahynulo skoro dva a půl tisíce Američanů.

Druhý den po útoku prezident Roosevelt ve svém projevu burcoval národ. „Sedmého prosince 1941, datum, které zůstane zahanbeno. Spojené státy americké byly nečekaně a úmyslně napadeny leteckou silou japonské říše. Jako vrchní velitel armády a námořnictva jsem rozhodl, aby byla přijata všechna opatření pro naši obranu.“

Obratem USA vyhlásilo Japonsku a zároveň i Německu válku, která se tímto momentem stala světovou. Původní záměr Japonska vyřadit Spojené státy ze hry tak nevyšel a měl pro zemi vycházejícího slunce fatální důsledky. Konflikt vyeskaloval začátkem srpna roku 1945, kdy Spojené státy svrhly dvě atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki, při kterém zemřely stovky tisíc civilistů.

Reklama

Doporučované