Hlavní obsah

Američané volí nový Kongres. Schvalování zákonů bude pro Trumpa složitější

Jaké pravomoci má americký Kongres?Video: Jakub Říha, Youtube.com

 

Reklama

Ve Spojených státech se otevřely první volební místnosti, v nichž budou Američané rozhodovat o obsazení křesel ve federálním parlamentu a v zákonodárných sborech jednotlivých amerických států. Ve 39 státech budou voliči vybírat i guvernéry. Podle průzkumů se očekává poměrně vysoká volební účast.

Článek

Američané rozhodnou, jak bude následující dva roky vypadat schvalování zákonů. I když většina průzkumů odhaduje, že Senát si republikáni nejspíše udrží, ve Sněmovně reprezentantů budou patrně ztrácet a je pravděpodobné, že většinu nově získají demokraté.

Druhou možností je, že prezident Donald Trump bude nucen k vyjednávání s demokraty a vládou využívat exekutivních nařízení, tedy dekretů.

Vedle nového složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny stočlenného Senátu vybírají Američané také guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích, starostu Washingtonu či nové zástupce ve státních zákonodárných sborech.

Voliče v řadě států čeká i série referend, například o legalizaci marihuany či daňových otázkách.

Demokraté nejspíše získají páku na Trumpa

Největší pozornost je ale upřena na Kongres, nad kterým teď mají kontrolu republikáni. Pokud převahu ve Sněmovně reprezentantů skutečně ztratí, bude to pro Trumpovu administrativu opírající se o Kongres velká komplikace. Demokraté se totiž netají tím, že kontroverzního prezidenta chtějí blokovat. Trump tak bude nucen k vyjednávání s demokraty a vládou využívat exekutivních nařízení, tedy dekretů.

Brzy po volbách se také očekává, že výsledek své práce předloží zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který rozplétá kauzu ruského vlivu na prezidentské volby a který se zaměřil na Trumpův štáb. Trump spolupráci s Rusy důrazně popírá.

Jaké má Kongres pravomoci?

Každý zákon, který má začít ve Spojených státech platit, musí schválit celý Kongres, to znamená Sněmovna reprezentantů i Senát. Poté ho musí podepsat prezident. Jeho případné veto může Kongres přehlasovat dvoutřetinovou většinou v obou komorách.

Dvoutřetinovou většinu Senát potřebuje také, aby dokončil impeachment. Proces odvolání z funkce může nadpoloviční většinou zahájit Sněmovna reprezentantů. Podle dosavadních odhadů nezíská ani jedna strana v žádné z komor, to znamená, že aby Trumpovi reálně hrozilo odvolání z funkce, museli by proti němu hlasovat i samotní republikáni.

Souhlas dvou třetin senátorů potřebuje prezident také k tomu, aby mohl uzavřít smlouvy s ostatními státy. Senát prezidentovi také schvaluje soudce a jiné členy administrativy. K tomu mu ale stačí nadpoloviční většina. Pokud by tedy republikáni ztratili Senát, demokraté mohou zablokovat schvalování dalších soudců, včetně těch do amerického Nejvyššího soudu.

Scénář, ve kterém by většinu demokraté získali pouze ve Sněmovně reprezentantů, by znamenal, že by mohli tlačit na Donalda Trumpa, například skrze schvalování rozpočtu. Ten navrhuje Sněmovna a v minulosti se již několikrát stalo, že vláda musela na několik dní zavřít veřejné instituce, protože nebyl schválen.

Sněmovna a Senát hlídají prezidenta

Historicky se s Kongresem vždy počítalo jako s protiváhou k prezidentovi. I přestože ten má v USA velmi silné postavení, k zásadním krokům potřebuje součinnost obou komor. Do obou komor se politici volí přímo. Zatímco třetina osazenstva Senátu se volí na šest let, zástupci ve Sněmovně reprezentantů musí svůj post hájit každé dva roky.

Všech 50 států má ve 100členném Senátu dva zástupce. Ve Sněmovně reprezentantů je ale 435 křesel rozděleno proporčně podle toho, kolik ve kterém státě žije obyvatel.

Reklama

Doporučované