Hlavní obsah
Online

Trump se na povolební konferenci hádal s novináři, zesměšňoval jejich přízvuk a kritizoval Obamu. Demokratům podle něj pomohla média

Demokraté mají po osmi letech většinu ve Sněmovně reprezentantů, Senát republikáni udrželi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ve Spojených státech lidé rozhodovali o novém složení Kongresu. Ve 39 státech navíc vybírali guvernéry. Očekává se vysoká volební účast, podle předpokladů dolní komoru Kongresu získali demokraté. Pozice prezidenta Trumpa tak poněkud oslabí.

Článek

Američané určili, jak bude příští dva roky vypadat schvalování zákonů. Zvolili nové členy Kongresu – jeho obě komory, Sněmovnu reprezentantů i Senát, v doposud kontrolovali republikáni. Převahu ve Sněmovně reprezentantů tentokrát získali demokraté, kteří se netají tím, že chtějí blokovat republikánského prezidenta Trumpa.

Letošní volby do Kongresu mnozí politologové označují za „referendum o Donaldu Trumpovi“. Předpokládá se, že prezident bude obcházet demokraty pomocí dekretů. Hodně jich využíval zejména na začátku svého volebního období.

O volby, kterým se říká „midterms“ (půlí totiž prezidentovo funkční období), byl rekordní zájem už před jejich začátkem. Na 30 milionů Američanů využilo možnost předčasného hlasování, čímž daleko předčili čísla z minulých let.

K tématům, která před volbami nejvíce rezonovala americkou společností a podle kterých se voliči rozhodovali, patřil přístup ke zdravotní péči, regulace kontroly zbraní nebo postoj k imigraci. Všechna zmíněná témata mají jeden společný bod – Donalda Trumpa. Ten je v posledních letech sám využíval k rozdmýchávání negativních emocí mezi voliči. Američani tak svými hlasy vyjadřují, jak spokojení jsou se současnou politickou situací.

  • V Kalifornii mohou hlasy sčítat i několik týdnů

    Nesmírně těsnou bitvu podle The Guardian zažívají volební obvody v Kalifornii. Sčítání a následné přepočítávání může podle zpravodajského serveru trvat několik hodin, ale spíše několik dní nebo dokonce několik týdnů. Nejméně ve třech obvodech ve státě na západním pobřeží USA kandidáty dělí méně než pět procent hlasů. Sčítání hlasů mohou v takto těsné přetahované ještě více zamotat takzvané absentee ballots, tedy hlasy voličů, kteří se nemohli dostavit přímo do volebních místností. Jejich hlasy se ke sčítací komisi podle The Guardian zřejmě dostanou až za několik dní.

  • Trump: Nikdo toho pro Izrael neudělal víc než já

    „Nikdo toho pro Izrael neudělal víc než já. To nejsou má slova, to říká izraelský premiér,“ odpověděl Trump na dotaz na vzrůstající násilí a nenávist vůči etnickým a náboženským minoritám, které podle mnohých vyeskalovalo při nedávné střelbě v pittsburské synagoze.

  • „Myslím, že jsem dobrý morální vůdce, a miluji tuto zemi,“ řekl Trump

    Trump během tiskové konference opakovaně požádal reportéry s přízvukem, aby zopakovali svoji otázku. Z Japonského reportéra si dělal legraci, že má pozdravovat japonského premiéra Šinzó Abeho.

    „To je rasistický dotaz, to, co jste řekla, je velmi zlý dotaz,“ odpověděl Trump na otázku afroamerické reportérky, která se zeptala, jak Trump reaguje na to, že jeho rétoriku podporují ultrapravicové skupiny.

  • „Za anexi Krymu může Obama, stalo se to za jeho vlády,“ řekl Trump

    Jeden z reportérů se Trumpa zeptal na schůzku s ruským a čínským prezidentem. „Mám velmi dobrý vztah s oběma státníky, prezidenta Si Ťin-pchinga znám lépe, ale naše setkání s prezidentem Vladimirem Putinem bylo podle mě skvělé.“

    Reportér se následně zeptal, jaká témata bude Trump s Putinem projednávat. „Budeme mluvit o Ukrajině,“ řekl Trump, následně řekl, že za ruskou anexi Krymu je zodpovědný bývalý prezident Barack Obama.

  • „Sedněte si, nebudu vám odpovídat na dotazy,“ hádal se Trump s novinářem CNN

    Trump se při tiskové konferenci pohádal s reportérem CNN Jimem Acostou. Hádka se rozpoutala poté, co novinář Trumpovi položil otázku o karavaně migrantů, kterou Trump označil za invazi. „Sedněte si, to stačilo,“ reagoval Trump na Acostovu snahu položit další dotaz na vyšetřování ruského vměšování do prezidentských voleb. „Nechte mě vládnout zemi a vy si vládněte CNN, jste příšerný člověk a vypouštíte fake news.“

  • Demokraté měli silnou podporu médií, jejich kvalitou je, že drží při sobě, řekl Trump

    Donald Trump v projevu vyzdvihl práci politiků, kteří ve volbách přišli o funkci. „Historie ukáže, jak dobré kroky jsme stihli podniknout v posledních měsících před volbami,“ řekl Trump. Později v proslovu vyjmenoval republikánské politiky, kteří získali funkci, i ty, kteří volby prohráli.

    Několikrát zmínil jméno bývalého prezidenta Baracka Obamy a výsledky voleb za jeho vlády, kdy porovnával, o kolik křesel přišli demokraté v horní a dolní komoře Kongresu. V projevu také řekl, že demokratičtí kandidáti měli větší podporu ze strany médií a jejich volební kampaně byly financovány z fundraisingu. Ocenil ale to, že demokraté drží pospolu.

    „Chceme čistou vodu a čerstvý vzduch, ale nebudeme se podřizovat ostatním zemím. Nechceme také ohrozit naše pracovní místa a provoz továren,“ ukončoval svůj projev Trump, „a právě teď máme ten nejčistší vzduch i vodu.“

  • Connectitcut bude mít demokratického senátora Lamonta

    Ve státě Connecticut se guvernérem stal demokrat Ned Lamont. Informovala o tom agentura AP.

  • Dobré ráno pro republikány v Senátu, lídr senátní většiny McConnell okomentoval volby

    Lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell vystoupil po půl páté odpoledne středoevropského času před americké novináře, aby okomentoval výsledek své strany ve volbách do Kongresu. McConnell svůj proslov zahájil tím, že se jedná o dobré ráno pro republikány v Senátu. Podle svých slov se již také setkal s Nancy Pelosiovou, která by měla vést demokraty ve Sněmovně reprezentantů, aby pohovořili, jak do budoucna efektivně spolupracovat.

    McConnell také varoval demokraty před přílišným obtěžováním prezidenta Trumpa a připomněl, že popularita Billa Clintona po zahájení nakonec neúspěšného impeachmentu v 90. letech rostla.

  • Demokraté mají dalšího guvernéra

    Velice těsný závod o guvernérské křeslo ve státě Connecticut nakonec dopadl lépe pro kandidáta Demokratické strany Neda Lamonta. Ten porazil stávajícího connecticutského guvernéra Boba Stefanowskiho, a demokratům se tak podařilo republikány obrat o další guvernérské křeslo. Podle The Guardian se tak stalo nejméně v sedmi případech.

  • Ochrana snílků nebo snížení cen léčiv, demokraté nastavují první body agendy

    Demokratická strana, která bude mít od ledna většinu ve Sněmovně reprezentantů, nastavila první body své agendy. Krátce po volbách je představila lídryně demokratů Nancy Pelosiová. Demokraté chtějí zahájit kampaň za finanční reformu, připravit legislativu zaměřující se na snížení cen léčiv, posílit zelenou infrastrukturu nebo zvýšit hodinové mzdy.

    Dále chce Pelosiová se svými kolegy ochránit takzvané snílky, tedy potomky imigrantů bez potřebných dokladů, kteří do Spojených států přišli jako malé děti. Demokraté chtějí také více prověřovat zájemce o koupi zbraní a v neposlední řadě prosadit takzvaný Equality Act, který by zaručil práva a ochranu ženám a členům LGBT komunity pod hlavičkou již existující lidskoprávní legislativy Civil Rights Act.

  • Trump na Twitteru znovu zaútočil na média

    „Všem těm komentátorům a mluvícím hlavám, které nám nepřipisují patřičné zásluhy za tyto skvělé volby: Vzpomeňte si na dvě slova – FALEŠNÉ ZPRÁVY!“ napsal prezident na Twitteru.

  • Trump se vyžívá v konfrontaci, rozdělený Kongres mu může vyhovovat, spekuluje NYT

    Americký prezident Donald Trump nebude mít od ledna nadcházejícího roku život v úřadu tak snadný, co se podpory horní a dolní komory Kongresu týče, jako dosud. Paradoxně by mu to ale podle amerického deníku The New York Times (NYT) mohlo pomoci. Trump podle deníku působí nejjistěji v momentech, kdy se může rázně vymezit proti protivníkovi a rozehrát slovní přestřelky.

    Podle bývalého ředitele legislativního odboru Trumpova Bílého domu Marca Shorta si pak americký prezident nemohl v tomto ohledu přát lepšího protivníka než Nancy Pelosiovou, která po vítězství demokratů ve Sněmovně reprezentantů zřejmě znovu usedne do jejího čela.

  • Americký prezident Donald Trump vystoupí před novináři

    Americký prezident Donald Trump naplánoval na 17:30 středoevropského času tiskovou konferenci na půdě Bílého domu. S odvoláním na tiskovou mluvčí Bílého domu o tom informovala agentura Reuters.

  • Co už víme: změna čeká dolní komoru, volby ve znamení žen

    Demokraté získali potřebných 218 křesel ve Sněmovně reprezentantů pro zisk většiny v komoře. V soubojích do Sněmovny reprezentantů demokraté obrali republikány o Colorado, Floridu, Kansas, Minnesotu, New York, Pensylvánii nebo Virginii. Demokraté jdou do čela Sněmovny reprezentantů po osmi letech.

    Senát uhájili republikáni. Ještě stále není ukončeno sčítání hlasů, ovšem již nyní se jeví jako více než pravděpodobné, že Republikánská strana svou dosavadní většinu v horní komoře Kongresu ještě zvýrazní. Republikáni nově získali senátora například v Missouri nebo v Indianě. Dosavadní indianský demokratický senátor byl jediným vysokým úředníkem ve státě, který se hlásí k demokratům.

    Strhující bitvu o senátorské křeslo prožil Texas. Svůj mandát uhájil republikán Ted Cruz, ovšem jeho vyzyvatel Beto O’Rourke za ním zaostal pouze o přibližně 200 tisíc hlasů. I přes porážku je řadou zahraničních médií O’Rourke stavěn do role nové tváře demokratické strany.

    Demokraté naopak nově získali senátorské křeslo v Nevadě. A také sedm nových guvernérů. Modrým se například podařilo sesadit wisconsinského Scotta Walkera, který platí za jednoho z nejvíce vlivných republikánských politiků.

    Velkým vítězstvím jsou volby do Kongresu také pro ženy, komunitu LGBT a kandidáty jiné barvy pleti než bílé.

  • Přes voliče v San Francisku prošel zákon na zdanění technologických firem

    Voliči v některých státech a městech nerozhodovali pouze o podobě Kongresu. Například v San Francisku odhlasovali půlprocentní zdanění technologických firem s ročními zisky převyšujícími 50 milionů dolarů. Kalifornské město bude nově získané peníze investovat do sociálního bydlení a dalších služeb pro lidi bez domova.

  • Ve hře zůstávají čtyři senátorská křesla, favority jsou republikáni

    V závodě o místa v americkém Senátu podle zahraničních médií zůstávají nadále ve hře poslední čtyři křesla. Vše nasvědčuje tomu, že republikáni svoji dosavadní těsnou většinu posílí. Zatím ale není jisté, o kolik křesel se jim to povede. Mezi státy, ve kterých stále není rozhodnuto, patří například Arizona, jejíž voliči podle Wall Street Journal inklinují spíše k republikánské kandidátce Marthe McSallyové, nebo Montana, kde má podle dosavadních prognóz lehce navrch také republikánský kandidát Matt Rosendale.

  • Lidé upřednostnili naději přes strachem, říká Omarová

    „Dnes lidé, nejen v mém případě, ale napříč celou zemí, upřednostňují naději před strachem, jednotu před dalším štěpením,“ řekla ke svému zvolení Ilhan Omarová. Šestatřicetiletá Omarová se stala jednou z prvních dvou muslimek zvolených do Kongresu a vůbec prvním potomkem somálských přistěhovalců. Minnesota, jejíž voliči ji do Kongresu poslali, podle Omarové vyslala světu jasný signál o budoucím směřování země. Omarová do Spojených států přišla jako malé dítě spolu se svými rodiči. Nyní patří Somálsko mezi země, jejich občané mají vstup do USA zapovězený.

  • Co podporují republikáni a co demokraté?

    Republikáni a demokraté.Video: Tomáš Trněný

  • Aljašku bude ve Sněmovně reprezentantů znovu zastupovat Don Young

    Už čtyřiadvacáté volební období bude za stát Aljaška v americké Sněmovně reprezentantů Don Young. Republikánský kandidát, který drží jediné křeslo příslušící v dolní komoře jeho státu, byl poprvé zvolen v roce 1973 a je nejdéle sloužícím členem komory. V letošních volbách porazil kandidátku Demokratické strany Alyse Galvinovou, která se ucházela o svou první politickou funkci.

  • Jak funguje Kongres, z jakých komor se skládá a jaké mají pravomoci?

    Video: Tomáš Trněný

Reklama

Hlavní zprávy