Hlavní obsah

Američané vypnuli server českých neonacistů White Media, nepomohla ani „svoboda projevu“

Foto: Profimedia.cz

Terčem útoků skupiny White Media byli čeští Romové, politici i novináři (ilustrační snímek).

Reklama

Neonacisté a pravicoví extremisté skupiny White Media přišli o svůj internetový server. Vypnul ho jeho americký provozovatel.

Článek

Neznámější český krajně pravicový server White Media je mimo provoz. Uživatelé ho na internetu nenaleznou od 8. ledna. Server, který v minulosti opakovaně oslavoval nacistickou ideologii a nabádal k nenávisti, vypnula jeho webhostingová společnost.

Obsahem, který měl na webu white-media.info porušovat zákon, se dříve zabýval Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOU). Ten nasbírané podněty na konci roku 2018 přeposlal americké webhostingové společnosti DreamHost – kde byla doména registrována – a vyzval firmu k spolupráci. Americká společnost zareagovala do několika dní a 8. ledna server vyřadila z provozu.

„Úřad upozornil poskytovatele webhostingu na nevhodný obsah, respektive na nezákonné zpracování osobních údajů v souvislosti s provozováním webu, načež poskytovatel rozhodl o tom, že web bude nedostupný,“ sdělil mluvčí ÚOOU Tomáš Paták.

Web zveřejňoval cizí adresy, fotografie i kontaktní údaje

Úřad se skupinou White Media podle Patáka začal zabývat poté, co obdržel podněty o tom, že by server mohl zveřejňovat protiprávně získané osobní údaje. Ty se týkaly různých osob České republiky, včetně politiků a tehdejších nejvyšších představitelů státu.

„Kromě jména, data narození a adresy byly na webu uvedeny i údaje z kopií průkazů totožnosti, fotografie a kontaktní údaje,“ doplnil mluvčí.

Hackeři skupiny White Media se nabourávali na e-maily svých oponentů a k útokům používali i jejich účty na sociálních sítích. V minulosti se takto nabourali do účtů na sociálních sítích expremiéra za ČSSD Vladimíra Špidly, fóra levicové skupiny ProAlt nebo zveřejnili soukromé e-maily a fotografie řady politiků a osobností.

Oběťmi byli Kocáb, Halík i Sobotka

Terčem jejich útoku se stali třeba i exministr pro lidská práva Michael Kocáb, kněz Tomáš Halík, bývalý ministr zahraničí Jan Kavan a v lednu 2016 také tehdejší premiér Bohuslav Sobotka. Tomu hackeři už v prosinci 2015 nabourali účet na Twitteru, kde vyzývali k nenávisti proti uprchlíkům.

Případ v roce 2015 řešila česká policie. Jelikož byl ale server oficiálně registrován v americké Kalifornii, vztahovala se na něj záruka svobody slova, kterou zakotvuje tamní legislativa.

Tento problém museli při prověřování případu řešit i pracovníci ÚOOU. „Pochopitelně pro úřad představuje rozdíl, pokud někdo prověřuje web registrovaný v zahraničí, mimo území Evropské unie – konkrétně v USA. Jestliže se nachází na území EU, jsou ty možnosti daleko větší,“ prozradil Tomáš Paták s tím, že v tomto případě pomohla hlavně rychlá reakce společnosti DreamHost.

Členové skupiny na webu podle svých slov bojovali „proti rakovině národa, neomarxismu, včetně řady vzniklých metastáz“. Za ty server označoval multikulturalismus, antirasismus, pozitivní diskriminaci menšin, homosexualismus, antifašismus nebo gender-feminismus.

V minulosti skupina na webu zveřejňovala i skupiny lidí, kteří se vyjádřili proti nenávisti k lidem z odlišných kultur. V červenci 2011 autoři veřejně schválili útok norského teroristy Anderse Breivika. Dle ministerstva vnitra server fungoval od roku 2009.

Reklama

Doporučované