Hlavní obsah

Američanka, která se přidala k Islámskému státu, se nemůže vrátit zpátky do USA

Hoda se momentálně nachází v zajateckém táboře v Sýrii.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu prohlásil, že Američanka, která se přidala k Islámskému státu, nemá nárok na americký pas, není prý občankou Spojených států.

Článek

Žena z amerického státu Alabama, která se v Sýrii připojila k takzvanému Islámskému státu (IS), není občankou Spojených států a nemůže se do USA vrátit. Oznámil to americký ministr zahraničí Mike Pompeo, jemuž prezident Donald Trump nařídil, aby její návrat nepovolil. Hoda Muthanaová tento týden v rozhovoru s britským listem The Guardian řekla, že rozhodnutí připojit se k IS lituje a že se chce vrátit domů. Podle jejího advokáta ženě americké občanství náleží.

Stejný záměr jako Muthanaová vyjádřila Britka Shamima Begumová, jejíž případ je obdobný a které Británie občanství odebrala. Obě jsou nyní mezi zajatkyněmi z IS v Sýrii.

Myslela jsem si, že jednám správně a ve jménu Boha. Když jsem ale přijela sem a viděla vše na vlastní oči, uvědomila jsem si, že jsem udělala chybu,“ řekla dvacetiletá Muthanaová britskému deníku.

„Ministr zahraničí Mike Pompeo se mnou naprosto souhlasí, aby nepovolil návrat Hody Muthanaové do země,“ uvedl Trump na Twitteru. Pompeo již předtím oznámil, že tato žena není americká občanka a že jí nebude dovoleno odjet do USA. „Neexistuje žádný právní podklad, platný americký pas ani právo na něj, žádné vízum pro vstup do USA,“ uvedl ministr v prohlášení.

Muthanaová má 18měsíčního syna a do Sýrie odjela z USA v roce 2014, rok po maturitě a za studií na univerzitě v alabamském Birminghamu. Pochází z rodiny umírněných muslimů a o radikální interpretaci islámu se dozvěděla z materiálů na internetu. Z Alabamy odletěla do Turecka a odtud se dostala do Sýrie.

Nedlouho poté, co přijela do Sýrie, Muthanaová na internetu publikovala fotku, která ukazuje čtyři ženy, jak pálí svůj pas. Jeden z nich byl americký. Během několika dalších let na sociálních sítích obhajovala islámskou propagandu a nabádala lidi k vraždění Američanů.

Asi měsíc po příjezdu se provdala za bojovníka IS z Austrálie, který zemřel o několik měsíců později. Vdala se pak ještě dvakrát, podruhé za Tunisana, s nímž má syna. Tento manžel padl v Mosulu a jejím třetím manželem byl Syřan.

„Hoda Muthanaová se narodila v New Jersey v roce 1994, několik měsíců poté, co její otec přestal být diplomatem,“ řekl agentuře AFP její advokát Hassan Shilby s vysvětlením, že se na ni nevztahuje výjimka, podle níž děti diplomatů narozené v USA nezískávají na rozdíl od ostatních automaticky americké občanství. Podle něho do Sýrie odcestovala s platným americkým pasem.

Podobně jako Muthanaová i Britka Begumová nedávno porodila dítě a chce se vrátit do Británie. Její rodiče jsou z Bangladéše a podle Londýna je tedy možné této ženě odebrat britské občanství, protože jí zbude ještě to bangladéšské. Bangladéšské ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že žena není občankou Bangladéše a nepřipadá v úvahu, aby jí bylo povoleno odjet do této asijské země.

Reklama

Doporučované