Hlavní obsah

Američanka zachránila z Kábulu 10 dívek

Svět bez obalu: Američanka zachránila z Kábulu 10 dívek.Video: RFE/RL

 

Reklama

Toto je příběh popisující, jak se Američance z Oklahomy, matce 11 dětí Allyson Reneauové podařilo z Tálibánem obsazeného Kábulu dostat nadané afghánské studentky.

Článek

„Je to úžasné. A já jsem prostě jen ráda, že jsem se toho stala součástí,“ nezastírá Allyson Reneauová ve svém domě v Oklahoma City radost.

Poté, co Afghánistán bleskově převzalo radikální hnutí Tálibán, začaly ze země prchat tisíce lidí. Mezi těmi, kterým se útěk zdařil, bylo i deset dospívajících dívek. Patřily do týmu, který se v Afghánistánu zabýval robotickým výzkumem.

Allyson Reneauová se s nimi seznámila v roce 2019 a teď jim pomohla s útěkem ze země. „Když jste matka a dozvíte se, že se vaše děti bojí nebo že jsou v nebezpečí, tak jednáte,“ říká.

Reneauová vystudovala Harvard, teď pracuje pro organizaci, která se zabývá výzkumem vesmíru. A právě přes vědu se s dívkami propojila: „Každoročně pořádáme ve Washingtonu konferenci nazvanou Lidé na Marsu. Před dvěma lety jsme tam pozvali i afghánský dívčí robotický tým. Zaplatili jsme jim cestu do Spojených států. Chtěli jsme, aby měly dívky možnost se více dozvědět o vesmíru, pohovořit si s astronauty a vedoucími pracovníky z tohoto oboru. Vzali jsme je i do Bílého domu a do muzeí a provedli je tam.“

Mnoho afghánských žen a dívek se poté, co se Tálibán chopil moci, obává o budoucnost. Bojí se, že přijdou o možnost studovat a získat práci, že budou stejně jako v 90. letech čelit brutálním represím. I tehdy byl u moci Tálibán.

Allyson Reneauová začala okamžitě hledat možnost, jak afghánské dívky z Afghánistánu dostat. „Začala jsem rozesílat e-maily senátorům a mnoha vlivným lidem, na které jsem si v tu chvíli vzpomněla a hledala jsem někoho, kdo by se jejich případu ujal, kdo by jim mohl pomoct.“

Reneauová se obrátila i na svou kamarádku, která pracuje na americkém velvyslanectví v Kataru. Ta se nabídla, že se pokusí dívky ze země dostat. „Řekla mi: ‚Promluvím s lidmi na velvyslanectví, a myslím, že když mi pošleš nějaké další informace, jejich pasy a osobní údaje, tak bych to mohla nějak zařídit.‘“ Deseti mladým afghánským odbornicím na robotiku se přes veškerý chaos na kábulském letišti nakonec podařilo dostat do letadla směr katarské Dauhá.  „Mohu k tomu říct jen to, že to byl zázrak. Nějakým způsobem se jim podařilo dostat přes kontroly Tálibánu a nakonec se tyhle odvážné středoškolačky se svými kufry dostaly až na letiště. A po několika zrušených letech 17. srpna odletěly. Já jsem pak dostal textovku od jejich ochránce, že se to podařilo. Že už jsou ve vzduchu, že už jsou na cestě. Zvládli jsme to,“ říká dojatě Allyson Reneauová.

Fotogalerie: První dny s Tálibánem u moci

Dívky už obdržely nabídky na stipendium od několika amerických univerzit a budou se teď moci rozhodnout o své budoucnosti. V Afghánistánu ale zůstalo ještě dalších nejméně 25 členů jejich týmu.

Reneauová říká, že udělá vše, co bude v jejich silách, aby i jim pomohla dostat se do bezpečí: „Jsem jen máma z Oklahoma City. Nemám nějaké zvláštní schopnosti. Ale řeknu vám tohle: já se nevzdám. Nevzdám se, dokud se mi nepodaří odtamtud dostat všechny.“

Reklama

Doporučované