Hlavní obsah

Americká akademička Jessica Krugová se vydávala za černošku

Foto: Twitter.com/billytf

Americká akademička Jessica Krugová.

Reklama

Americká akademička Jessica Krugová, jejíž práce se zaměřuje na africkou diasporu, lhala o barvě své pleti a vydávala se za černošku.

Článek

Docentka afrických a latinskoamerických studií Jessica Krugová z Univerzity George Washingtona, připustila, že je ve skutečnosti bělošská židovská žena z Kansas City. „Postavila jsem svůj život na násilné protičernošské lži. Lhala jsem při každém nádechu,“ napsala na web Medium.

Své chování popsala jako „ztělesnění nesčetných způsobů, pomocí nichž lidé nadále zneužívají černošskou identitu a kulturu“ a dodala, že v přetvářce pokračovala i ve svých osobních vztazích.

Podle zpráv v zahraničních médiích Krugová jako aktivistka používala jméno Jess La Bombalera. Ve videu zveřejněném na začátku letošního roku podle BBC nadávala bělošským Newyorčanům za to, že „nevěnují čas černošským a domorodým Newyorčanům“. „Jsem La Bombalera a jsem z východního Harlemu – pravděpodobně jste o mojí čtvrti už slyšeli, protože jste ji prodali developerům,“ představila se Krugová.

Ti, kdo Krugovou znali jako La Bombaleru, vyjádřili své rozrušení. „Dnes ráno jsem zjistil, že Jessica A. Krugová alias Jess La Bombalera je běloška, která se již 10 let vydává za černošku,“ uvedl na Twitteru Robert Jones. „Postavila svou akademickou reputaci na spoustě lží a umístila se do příběhů a kontextů, které neprožila,“ napsala v článku Hannah Thackerová, studentka Univerzity George Washingtona, na níž Krugová působila.

Studentka z Univerzity George Washingtona Anmol Gorayová, která na jaře 2019 absolvovala s Krugovou dějepisný seminář, podle CNN považovala Krugovou za jednu z oblíbených profesorek. Krugová podle Gorayové často prosazovala černé a domorodé umělce. Prý přednášela o tématech jako domorodé obyvatelstvo v Chile nebo role rýže v africké diaspoře.

„Od chvíle, kdy přišla do učebny, jsem z ní byla u vytržení,“ řekla Gorayová. „Jsem v šoku, že to byla úplná lež,“ dodala.

Univerzita George Washingtona, kde Krugová vyučuje kurzy africké, karibské a diasporní historie, uvedla, že „si je příspěvku Krugové vědoma“, ale k případu se blíže nevyjádří.

Případ Jessicy Krugové silně připomíná případ aktivistky s českými kořeny Rachel Dolezalové, který se dostal na veřejnost v roce 2015. Dolezalová je další běloškou, která se při výuce afrických studií na univerzitě ve východním Washingtonu vydávala za černošku. Rovněž byla v čele místní odnože asociace NAACP, která bojuje za práva nebělošského obyvatelstva.

V roce 2015 Dolezalová opakovaně tvrdila, že je obětí rasového obtěžování, přestože její tvrzení nikdy nebylo prokázáno. Když se ale novináři Jeff Selle a Maureen Dolanová z CDA Press snažili tvrzení potvrdit či vyvrátit, narazili na rodiče Dolezalové. Ti překvapili média i veřejnost odhalením, že Rachel z jejich domu před lety odešla jako bělošská dívka a že má německé a české kořeny.

Dolezalová ale odmítla kritiky, kteří jí zazlívají, že se vydává za černošku podobně jako kdysi bělošští herci s pomocí líčení. „Černý obličej je pro mě velmi vážné téma,“ řekla s tím, že v jejím případě jde o reálný prožitek. Dolezalová, která se dlouho vydávala za černošku, se jí dle vlastních slov pro NBC cítí být od roku 2006, kdy její rodina adoptovala čtyři černošské děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované