Hlavní obsah

Poslední synova fotka z Kábulu. Vyfotil se čtyři dny před atentátem

Foto: https://www.instagram.com/socalangel7272/

Matka Kareema Nikouiho Shana Chappellová na svém Instagramu zveřejnila fotografii, jak její syn se širokým úsměvem svírá pušku uprostřed davu civilistů u brány letiště v Kábulu.

Reklama

aktualizováno •

Americké ministerstvo obrany identifikovalo 13 příslušníků americké armády, kteří zahynuli při čtvrtečním útoku před kábulským letištěm. Při sebevražedném atentátu zahynulo také 169 Afghánců, včetně dvou Britů.

Článek

Americké ministerstvo obrany zveřejnilo jména všech amerických příslušníků armády, kteří při útoku zemřeli.

Mezi oběťmi je 11 příslušníků americké námořní pěchoty, jeden člen námořnictva a jeden armády. Padly také dvě ženy. Jedná se o nejvyšší počet amerických obětí při jedné tragédii v Afghánistánu za posledních 10 let.

Někteří z padlých, jako desátník McCollum, který se narodil v únoru 2001, byli v době invaze Spojených států do Afghánistánu ještě miminka, píše web The New York Times (NYT).

Další byli ještě mladší.

Nyní patří k posledním obětem nejdelší americké války.

Poté, co se 20letý voják Rylee McCollum vylodil se svou jednotkou námořní pěchoty v Afghánistánu, začal jeho otec Jim podle NYT kontrolovat svůj telefon, zda se na něm neobjevila malá zelená tečka. McCollum se svým synem nemohl mluvit, ale zelená tečka vedle Ryleeho jména v aplikaci pro zasílání zpráv znamenala, že je online. Že je stále v pořádku.

Když přišla zpráva, že sebevražedný atentátník zabil ve čtvrtek před letištěm v Kábulu 13 příslušníků americké vojenské služby, McCollum zkontroloval tečku znovu. Jeho syn byl na své první zahraniční misi, nedávno se oženil a měl se stát otcem.

McCollum poslal synovi zprávu: „Ahoj, chlape, jsi v pořádku?“ Ale zelená tečka byla pryč. „Včera odpoledne jsem to v hloubi duše věděl,“ řekl v sobotu otec zemřelého vojáka.

Foto: Profimedia.cz

Dvacetiletý Rylee McCollum se stal jednou z prvních amerických obětí útoku na kábulském letišti, kterou přátelé a rodina identifikovali.

„Jednotka desátníka McColluma do Afghánistánu přijela z Jordánska, aby pomohla zajistit bezpečnou evakuaci,“ uvedl v telefonickém rozhovoru jeho otec pro NYT. Střežil kontrolní stanoviště, když výbuch prorazil hlavní bránu, kudy se tlačily tisíce civilistů, aby unikly před režimem, který pozvolna nastoluje islamistické hnutí Tálibán.

McCollumovy obavy o synův osud se potvrdily, když v půl čtvrté ráno zaklepali na dveře rodinného domu dva příslušníci námořní pěchoty. McCollum uvedl, že stát se mariňákem byl synův sen už od jeho tří let.

Čtyři oběti pocházely z Kalifornie

Nejméně čtyři ze zabitých příslušníků pocházeli z Kalifornie. Americká armáda je identifikovala jako dvaadvacetiletého mariňáka Huntera Lopeze, desátníka námořní pěchoty a šampiona bojových umění Kareema Nikouiho, desátníka Dylana Merolu a seržantku námořní pěchoty Nicole Geeovou.

Matka Kareema Nikouiho Shana Chappellová v pátek na svém účtu na Instagramu zveřejnila fotografii, jak její syn se širokým úsměvem svírá pušku uprostřed davu civilistů u brány letiště v Kábulu.

„Tohle je poslední fotka, kterou mi můj syn poslal. Pořídil ji minulou neděli. Jsem ještě v šoku. Cítila jsem, jak moje duše opouští mé tělo, když jsem křičela, že to nemůže být pravda! Žádná matka, žádný rodič by nikdy neměl slyšet, že jeho dítě je pryč,“ napsala v příspěvku.

Desátník Dylan Merola byl v Afghánistánu jen něco málo přes týden, uvedla jeho matka pro CBS. „Měl se vrátit domů za pár týdnů,“ uvedla jeho blízká. Absolvent střední školy v Los Osos plánoval jít na vysokou školu a studovat inženýrství. „Jeden z nejlepších kluků vůbec. Byl milý, laskavý… pro každého by dal cokoli,“ řekla jeho matka Cheryl Merolaová.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa útoků na letišti v Kábulu.

Mezi oběťmi byly také dvě ženy

Seržantka námořní pěchoty Nicole Geeová ještě několik dní před svou smrtí pomáhala starat se na letišti o děti, které jim zoufalí afghánští rodiče podávali přes plot. 21. srpna zveřejnila Geeová na Instagramu fotografii, na níž drží afghánské dítě. „Miluji svou práci,“ napsala 23letá rodačka ze Sacramenta.

Foto: instagram.com/nicole_gee__

Seržantka námořní pěchoty Nicole Geeová.

Geeová složila přísahu u námořní pěchoty před necelým rokem a tři týdny před útokem v Kábulu byla povýšena na seržantku, jak vyplývá z příspěvků na jejím Instagramu.

Obětí útoku v Kábulu se stala i seržantka Johanny Pichardová. Podle nadporučíka námořní pěchoty Johna Coppoly Pichardová byla členkou brigádního týmu pro zapojení žen (Female Engagement Team, FET). FET jsou podle něj „dobrovolnické týmy žen námořní pěchoty se zkušenostmi a vyspělostí potřebnou k umožnění kontinuity operací při respektování kulturních norem“.

Coppola uvedl, že služba Pichardové „byla nejen klíčová pro evakuaci tisíců žen a dětí, ale ztělesňuje to, co znamená být mariňákem. Vystavit se nebezpečí kvůli ochraně amerických hodnot, aby se z nich mohli těšit ostatní.“ Zemřela při výkonu služby u brány kábulského letiště.

Jména obětí se začala objevovat v pátek, ještě před tím, než ministerstvo obrany vydalo oficiální prohlášení. Objevovala se v příspěvcích rodinných příslušníků a přátel na sociálních sítích a v pochmurných oznámeních ze středních škol, kde mladí muži ještě před několika lety studovali.

Maxton Soviak sloužil jako zdravotník námořnictva, stojí v prohlášení místního školního obvodu Edison, který oznámil jeho tragickou smrt. Soviak absolvoval Edisonskou střední školu v roce 2017, uvedl okres.

„Všichni se na Maxe obraceli v těžkých situacích. Byl to energický a vášnivý kluk,“ řekl podle CBS Jim Hall, jeho středoškolský fotbalový trenér, který Soviaka popsal jako hluboce loajálního přítele.

V jedné malé komunitě v severním Ohiu, kde Maxton Soviak vyrůstal a hrál americký fotbal, zanechala jeho smrt v životech lidí, kteří ho měli rádi, „díru velikosti Maxtona“, napsala jeho sestra Marilyn v příspěvku na Instagramu.

Mezi zemřelými příslušníky americké námořní pěchoty byli podle prohlášení se jmény padlých i rotmistr Darin Hoover a desátníci Daegan Page, Humberto Sanchez, Jared Schmitz a David Espinoza. Zemřelým členem armády byl rotmistr Ryan Knauss. Někdejší americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová na Twitteru sdílela fotografii všech zemřelých vojáků.

Oba zemřelí Britové pocházeli z Afghánistánu

Při útoku sebevražedného atentátníka zemřeli také dva Britové, oba původem z Afghánistánu. Šedesátiletý Musa Popal, který zemřel při bombovém útoku na letišti, opustil koncem května svůj domov v severním Londýně, aby navštívil rodinu v Kandaháru. Jeho syn Hidaját řekl Sky News, že se jeho otec přestěhoval do Spojeného království v roce 1999.

Jeho vnuk, afghánský státní příslušník, je po výbuchu stále pohřešován. Jeho manželka a další děti jsou stále v zemi a nemohou ji opustit.

„Každý den, když otevřeme sociální média, vidíme, jak v Afghánistánu denně umírají lidé, obvykle nevinní. Můj otec nebyl zločinec, nebyl terorista,“ dodal Hidaját s tím, že se obává ztráty dalších členů rodiny. Než došlo k výbuchu, šel Popal s rodinou na letiště, aby vojákům ukázal svůj pas. Hidaját řekl, že po kontrole dokladů a pohovoru jeho otce odmítli.

„Pro Brity měla existovat jiná cesta, ale oni ji ignorují,“ řekl. Hidaját podle Sky News věří, že by jeho otec byl nakonec evakuován, kdyby k výbuchu nedošlo, Nebyl si ale jistý, zda by se z Afghánistánu dostal i zbytek rodiny.

Mohammad Niazi zemřel při bombovém útoku v Kábulu spolu se svou ženou a dvěma dětmi poté, co se je vydal do Afghánistánu zachránit, informoval web Sky News. Devětadvacetiletý taxikář a otec čtyř dětí odcestoval do Kábulu v úterý, aby svou rodinu dopravil do bezpečí do Velké Británie. Jeho manželka a dvě dcery, obě mladší deseti let, při sebevražedném atentátu zahynuly. Jejich dvouletý syn a další dcera skončili v místní nemocnici.

Mohammad podle přítele Imrana Niaziho „zoufale toužil pomoci své rodině a věřil, že je jedním z těch šťastných“, když se mu podařilo získat letenku do Kábulu. „Byl tak nadšený, že mohl pomoci své rodině vrátit se domů. Byl velmi, velmi zoufalý. Byl tak zoufalý, že cestoval do Ázerbájdžánu, z Ázerbájdžánu do Kábulu… strávil na cestě tři nebo čtyři dny,“ řekl Imran.

Poslední vyhrazený evakuační let zpět do Spojeného království již opustil Kábul, přičemž se očekává, že zbývající lety během víkendu přivezou domů britské vojáky.

Reklama

Související témata:

Doporučované