Hlavní obsah

Americká armáda vzdává pátrání po nepolapitelném vojenském vůdci Josephu Konym

Americká armáda ukončila pátrání po vojenském vůdci Josephu Konym.

 

Reklama

Mezinárodní trestní soud Konyho obvinil z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Na svědomí má únosy dětí, které pak za něj musely bojovat.

Článek

Americká armáda oficiálně ukončila pátrání po africkém vojenském vůdci Josephu Konym, který má na svědomí se svou povstaleckou skupinou Boží armáda odporu vraždy tisíců civlistů a únosy dětí, ze kterých si skupina udělala své vojáky.

Konyho od roku 2005 hledá i Mezinárodní trestní soud. Kromě vražd a únosů dětí čelí obvinění i ze sexuálního zotročování, mrzačení obětí a rabování.

Mise amerických vojenských sil na dopadnutí Konyho začala v roce 2011. Podle mluvčí Pentagonu Audricie Harrisové náklady na akci vyšly na 780 milionů dolarů (téměř 20 miliard korun).

Ukončení pátrání armáda vysvětluje tím, že ačkoli je Kony stále na útěku, jeho organizace za poslední roky přišla o svůj vliv. Z původních dvou tisíců bojovníků jich zbylo jen necelých sto. Zároveň výrazně klesl počet útoků povstalecké skupiny a s nimi spojených vražd. Podle amerického generála Thomase D. Waldhausera se její bojovníci stali bezvýznamnými.

Po oznámení ukončení pátrání se objevily obavy z toho, že Kony bude na svobodě představovat větší hrozbu pro africké země.

Boží armáda odporu vznikla v 80. letech v Ugandě, kde usilovala o svržení tamní vlády. Skupina se rozrostla i do okolních států - do Konga, Středoafrické republiky, Jižního Súdánu a Súdánu. Cílem organizace je zřídit křesťanský teokratický stát založený na deseti přikázáních.

Podle studie organizace UNICEF v letech 1986 až 2005 Boží armáda odporu unesla nejméně 66 tisíc dětí a mladistvých.

Reklama

Související témata:

Doporučované