Hlavní obsah

Americká cla zatřásla akciemi módních značek. Francie chystá odvetu

Foto: Wikipedia.org

Také kabelkám značky Birkin hrozí v USA stoprocentní clo, pocházejí totiž z Francie.

Reklama

Akcie výrobců francouzského vína, sýrů a především luxusních výrobků, jakými jsou třeba kabelky od firmy Hermes, zažily propad. Do minusu je poslala americká hrozba, že by při vstupu do USA mohly podražit na dvojnásobek.

Článek

Výrobci luxusního zboží Made in France sčítají ztráty, alespoň ty burzovní. Oznámení Spojených států, že kvůli francouzské digitální dani zavedou odvetná cla až do výše 100 procent, vyvolalo výprodej jejich cenných papírů. Výrobce ikonických kabelek Birkin, firma Hermes, ztratil při obchodování téměř dvě procenta, LVMH (například Louis Vuitton či Dior) a Kering (například Gucci a Saint Laurent) pak 1,3, respektive 1,2 procenta.

Sami výrobci se k nejnovější roztržce mezi USA a Francií nevyjádřili, ale drakonické zvýšení cel by výrazně pocítili. Například Hermes ve výroční zprávě za rok 2018 uvádí, že Ameriky (Severní i Jižní) tvoří 18 procent veškerých tržeb. Ale v minulosti se už řada firem naučila, že jedna věc je clem hrozit a druhá ho skutečně zavést. A pak se nabízí ještě jedna cesta, jak hněvu Bílého domu uniknout – postavit továrnu ve Spojených státech.

Tuto strategii zvolil například LVMH, který se chystá otevřít provozovnu v Texasu. Ostatně koupě klenotnického impéria Tiffany za více než 16 miliard dolarů také zapadá do strategie posilování americké stopy. Usídlit se na americké půdě se rozhodl i L’Oreal, který se podle analytiků clům také z velké části vyhne.

Francie šikuje celou EU

Chystané zavedení až 100% cel na vybrané typy francouzského zboží oznámila americká vláda v pondělí coby odvetu za to, že Paříž uvalila tříprocentní digitální daň na americké internetové obry Google, Facebook, Apple či Amazon. Dodatečná cla v hodnotě 2,4 miliardy dolarů by se měla týkat například šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků.

Poslední slovo by měl mít americký prezident Donald Trump, který již avizoval, že USA plánují „velmi vysoká cla na víno“ a další francouzské zboží. Opětovně si rovněž stěžoval na nespravedlivý přístup Evropské unie ke Spojeným státům v obchodních otázkách.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire označil hrozbu cly za nepřijatelnou. Dodal, že v případě zavedení cel bude Evropská unie připravena k odvetě. Postup USA je podle něj pro světové hospodářství špatný. „Nechceme žádné nové sankce. Mezi spojenci by neměla být politika sankcí, je to špatné pro ekonomiku,“ prohlásil Le Maire.

„V případě digitální daně jsme připraveni přijmout řešení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj,“ dodal s tím, že pokud USA udělají totéž, bude to znamenat konec tohoto problému.

Digitální daň ve výši sedmi procent schválila také česká vláda, platit by mohla od července 2020. Americká vláda však zatím Česko ve své argumentaci nezmínila.

Reklama

Doporučované