Hlavní obsah

Americká kosmetická firma prodává antitrumpovskou rtěnku. Vybírá tak peníze na pomoc migrantům

Firmě se zatím na podporu imigrantů podařilo vybrat 100 tisíc dolarů.Video: Lipslut, Reuters

 

Reklama

Kosmetická firma reaguje na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v květnu zavedl politiku nulové tolerance vůči imigrantům. Po vlně kritiky v červnu nařízení, často oddělující děti od rodičů, ukončil.

Článek

Americká kosmetická firma Lipslut ve Spojených státech prodává rtěnku, kterou reaguje na striktní imigranční politiku prezidenta Donalda Trumpa. Rtěnka nese název „F*ck Trump“ a do 19. července veškerý výtěžek z ní putuje organizacím, které pomáhají rodinám imigrantů zasažených touto politikou.

Rtěnka stojí 20 dolarů a je dostupná pouze ve Spojených státech. Dosud se v aktuální kampani firmě podařilo vybrat 100 tisíc dolarů, v přepočtu více než 2 miliony korun. Prodávat se však podle zpravodajského serveru The Independent začala už v březnu 2017, dva měsíce po uvedení Trumpa do úřadu. Lipslut běžně odesílá polovinu výtěžku z prodeje rtěnek organizacím na ochranu občanských práv, kterou zvolí sami zákazníci.

Firmu založila Katie Sonesová krátce po amerických prezidentských volbách v roce 2016, v té době byla studentkou Kalifornské státní polytechnické univerzity. Nápad založit podobnou značku vznikl při sledování Trumpovy inaugurace.

Kromě Trumpovy politiky společnost Lipslut reaguje také na sexuální násilí ve společnosti a hnutí #MeToo. Letos v lednu na trh uvedla rtěnku s názvem „F*ck Hollywood“, polovinu výnosu pak věnuje organizacím bojujícím proti sexuálnímu násilí.

Jak uvádí ČTK, Trump v květnu zavedl politiku nulové tolerance vůči imigrantům přicházejícím do USA nelegálně. Když média zveřejnila záběry dětí umístěných v zamřížovaných celách, zvedla se v USA vlna kritiky vůči tomuto postupu. Trump v červnu vydal nařízení ukončující tuto spornou praxi.

Reklama

Doporučované