Hlavní obsah

Americká pohraniční stráž rozbila síť tunelů pašeráků drog a lidí

Tunel pašeráci obnovili poté, co ho pohraničníci už jednou zničili.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Kromě hlavního tunelu vedoucího z Tijuany v Mexiku byly objeveny i další, menší tunely které používali pašeráci drog.

Článek

Pohraniční hlídka v USA odhalila tajný tunel spojující území Spojených států a Mexika v San Diegu v Kalifornii, který imigranti používali k nelegálnímu vstupu do USA.

„Máme tým speciálně vycvičený pro pohyb v uzavřených prostorech. Když se objeví podobný tunel, jsme to my, kdo tam jdeme, zanalyzujeme situaci, zajistíme bezpečnost vstupů, tunely zmapujeme a pak se jich zbavíme,“ uvedl člen hlídky Lance Lenoir pro agenturu Reuters.

Původní tunel hlídka našla již v roce 2013. Budovat jej začali Mexičané v Tijuaně zhruba 90 metrů od americko-mexické hranice. Poté, co byla americká, severní část zasypána, jej Mexičané posunuli o kus dál a začali znovu používat. Při jeho znovuobjevení v roce 2017 bylo zadrženo 30 osob, mezi nimiž byli lidé mexické i čínské národnosti.

Kromě hlavního tunelu vedoucího z Tijuany byly objeveny i další, menší tunely, které používali pašeráci drog. „Na americké straně je po drogách poptávka, mexická strana je schopna zásobovat. Takže po finanční stránce je to vyřešené. Navíc je v této oblasti rozvinutá infrastruktura a obří obchodní síť, což hrozbu vzniku tunelů ještě zvyšuje,“ uvedl Lenoir k pašování drog. FBI uvedla, že v roce 2016 v oblasti zabavila tunu kokainu a sedm tun marihuany.

Reklama

Související témata:

Doporučované