Hlavní obsah

Vzájemně si porodily děti. Americká klinika zaměnila oplodněná vajíčka

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Dva americké páry žalují kliniku reprodukční medicíny v Kalifornii. Personál před zaváděním zaměnil oplodněná vajíčka. Matky tak porodily cizí děti.

Článek

Oba páry následně miminka několik měsíců v domnění, že jsou jejich, vychovávaly. Daphna a Alexander Cardinalovi pojali první podezření hned po porodu. Všimli si, že „jejich“ dítě má černější vlasy než kdokoliv z jejich rodiny.

„Ihned jsem se cítil otřesený a zmatený, protože jsem ji nepoznal,“ popisuje pocity po narození dívky domnělý otec Alexander. I přes počáteční pochyby se pár rozhodl nepanikařit, dívku si nechal a zamiloval se do ní. Oba pro média zdůrazňují, že se rozhodli věřit umělému oplodnění i samotnému personálu.

Test DNA o dva měsíce později nicméně ukázal, že dívka narozená v září 2019 není jejich. „Přemohl mě strach, pocit zrady, vztek a mám zlomené srdce,“ uvedla zdrcená Daphna. „Ukradli mi možnost nosit vlastní dítě. Nikdy jsem neměla příležitost si s ní vytvořit pouto v průběhu těhotenství, cítit, jak kope,“ popisuje.

Cardinalovým se po šokujícím zjištění podařilo s párem, který vychovával jejich dítě, spojit. Potomky si vyměnili v lednu 2020. Daphna i Alexander nicméně popisují, že se od té doby potýkali s úzkostmi a depresemi. Dodávají, že zjištění bylo těžké především pro jejich sedmiletou dceru, která záměnu nedokázala pochopit.

Podle zveřejněné žaloby Cardinalových čelí reprodukční klinika v Los Angeles (Center for Reproductive Health) a její vlastník doktor Eliran Mor obvinění z lékařského pochybení, porušení smlouvy, nedbalosti a podvodu. Pár dále požaduje blíže nespecifikovanou náhradu škody.

Žalobu druhého poškozeného páru podají právní zástupci v horizontu dní, informuje německý server Deutsche Welle.

Reklama

Doporučované