Hlavní obsah

Americká Sněmovna zřídí komisi pro vyšetření nepokojů v Kongresu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americká Sněmovna reprezentantů zřídí nezávislou komisi pro vyšetření násilného vniknutí podporovatelů republikánského exprezidenta Donalda Trumpa do sídla Kongresu ze začátku ledna.

Článek

Komise má být podle ní vytvořena podle vzoru orgánu, který vznikl po teroristických útocích z 11. září 2001 v New Yorku a na Pentagon. Podle agentury Reuters to v dopise zákonodárcům oznámila demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

„Z procesu ústavní žaloby je zřejmé, že musíme odhalit pravdu ohledně toho, jak se události vpádu výtržníků do Kapitolu odehrály,“ napsala podle BBC Pelosiová. Komise by podle ní „vyšetřila a informovala o skutečnostech a příčinách útoku a o tom, zdali šlo o zásah do mírového předání moci“. Dále by měla prozkoumat „připravenost a reakci policejních jednotek chránících Kapitol“.

Vyšetřovatelé by podle Pelosiové měli prozkoumat „domácí teroristický útok na komplex budov Kapitolu Spojených států (…) a fakta a záležitosti spojené s připraveností a reakcí policie Kapitolu a dalších federálních, státních a místních bezpečnostních složek v oblasti hlavního města“. Pelosiová rovněž oznámila, že navrhne posílení financování na ochranu sídla Kongresu.

Trump čelil kvůli nepokojům v Kapitolu ústavní žalobě, Sněmovna reprezentantů jej obvinila z podněcování ke vzpouře. Senát však o víkendu rozhodl poměrem 57 ku 43 hlasům o jeho nevině, k dosažení potřebné dvoutřetinové většiny chybělo deset hlasů.

V řadách americké Republikánské strany začalo podle médií zúčtování se sedmi senátory, kteří se v sobotu přidali na stranu demokratů. Britský The Guardian píše, že kritika se na sedmičku senátorů snesla i ze strany pravicových médií. Například moderátorka televize Fox News Laura Ingrahamová, která má k bývalému šéfovi Bílého domu blízko, předpověděla: „Nikdo z republikánů, kteří hlasovali pro odsouzení, nevystoupí na nominačním sjezdu GOP (Republikánské strany) v roce 2024.“

„Mělo by dojít k úplnému vyšetření toho, co se stalo,“ řekl podle agentury AP senátor za stát Louisiana Bill Cassidy, jeden ze sedmi republikánů, kteří hlasovali pro usvědčení Trumpa. „Co se vědělo, kdo to věděl a kdy to věděl, to všechno musíme zjistit. Tím vytvoříme základ pro to, aby se to už nikdy neopakovalo,“ dodal Cassidy.

I po více než měsíci po násilnostech, jež stály život 5 lidí, je budova Kongresu stále obehnána ploty s ostnatým drátem a hlídá ji na 5 000 příslušníků Národní gardy. Ti by měli odejít až v polovině března. Zákonodárci nyní diskutují o tom, zda nechat postavit kolem Kapitolu trvalé zábrany, s čímž někteří nesouhlasí.

Řada zákonodárců v neděli i přes osvobozující rozsudek pro Trumpa naznačila, že záležitost stále nepovažuje za dořešenou, a hodlá zahájit také řadu jiných vyšetřování. Komise po vzoru orgánu, který vyšetřoval teroristické útoky z 11. září, by nicméně vyžadovala přijetí zvláštní legislativy, což by její závěry povýšilo na oficiální vládní záznam o lednových událostech.

Tím by však podle agentury AP hrozilo, že by dění kolem komise ještě více vyhrotilo stranické rozpory ve Washingtonu a mohlo by mediálně zastínit práci začínající administrativy demokratického prezidenta Joea Bidena, napsala agentura AP.

Podpora pro nezávislé vyšetřování panuje i mezi některými republikány, včetně senátora Lindseyho Grahama, který podle BBC byl Trumpovým blízkým spolupracovníkem, ale uvedl, že Trump za události týkající se vpádu do Kapitolu nese jistou odpovědnost.

„Jeho chování po volbách bylo přehnané. Potřebujeme takovou komisi, jaká vznikla po 11. září, abychom zjistili, co se stalo,“ řekl Graham.

Reklama

Doporučované