Hlavní obsah

Americká sonda Parker Solar Probe poslala z rekordní blízkosti ke Slunci první snímky

Ojedinělý výjev sluneční atmosféry zachytila americká sonda Parker Solar Probe.Video: Eva Krchová, NASA

 

Reklama

Sonda americké vesmírné agentury NASA Parker Solar Probe dodala z oblasti sluneční atmosféry unikátní vědecká data. Informovala o tom ve čtvrtek NASA.

Článek

Jedná se o historický okamžik. Jen několik týdnů poté, co se sonda přiblížila do rekordní blízkosti k povrchu Slunce, zařízení zprostředkovalo první poznatky.

Očekává se, že získané údaje přinesou nové informace ohledně fyzikálních zákonitostí žhavé hvězdy. Vědce nejvíce zajímá oblast sluneční koróny. Tato sluneční atmosféra je nečekaně teplejší než samotný povrch Slunce. Výzkumníci tedy doufají, že získané poznatky přispějí k objasnění této vesmírné záhady.

Sonda pořídila i unikátní snímek sluneční atmosféry. Jasná tečka uprostřed fotografie je vzdálená planeta Jupiter. Tento snímek byl zachycen 8. listopadu 2018, kdy sonda zvládla svůj první průlet kolem Slunce. Tehdy byla sonda pouhých 27,2 milionů kilometrů od naší hvězdy.

Kosmické zařízení Parker Solar Probe je pojmenováno po americkém fyzikovi, Eugenovi Parkerovi, který v roce 1958 jako první popsal existenci slunečního větru. Parker představil myšlenku, že existuje hmota, která s velkou rychlostí konstantně opouští Slunce a ovlivňuje planety a další tělesa v celé sluneční soustavě.

Mise Parker Solar Probe je tak jediným projektem NASA pojmenovaným po žijícím člověku.

Reklama

Doporučované