Hlavní obsah

Americká společnost nenávratně poničila jedinečnou pražskou památku. Bankomat chtěli dát i do synagogy

Bankomaty společnosti Euronet ničí památky v centru Prahy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Euronet má po Praze stovky bankomatů, které se k zákazníkovi chovají různě. Čechům nabízí standardní výběry hotovosti. Zahraničním turistům nabízí mnohonásobně vyšší částky, ze kterých navíc společnost strhává vysoké poplatky, respektive snaží se turistům vnutit nevýhodné kurzy. Velké množství těchto bankomatů se nachází v pražské památkové oblasti. Zjistili jsme, že některé z nich tam jsou umístěny v rozporu se stanoviskem pražského magistrátu.

Článek

Nenávratně zničená památka

Rondokubistický kiosek ve Vrchlického sadech je patrně jediným svého druhu na světě. Je součástí historického centra a spadá do světového dědictví UNESCO. Tato nenápadná stavba sloužila dříve jako novinový stánek. Svou lehkou architekturou připomíná altán a červenobílou barevnou kombinací odkazuje na národní tradice. Nedávno do ní ale byly společností Euronet nainstalovány hned dva bankomaty, ke kterým neexistuje žádné povolení od pražského magistrátu. Národní památkový ústav (NPÚ) se o jejich instalaci dozvěděl až zpětně.

Bez vědomí památkářů došlo k nenávratnému poškození kiosku. Vzhledem k tomu, že jeho životnost je omezená, v roce 2008 byl za 165 tisíc korun zrekonstruován. Namontování bankomatů do okenních trámků teď způsobilo urychlení zvětrávání dřeva a nevratnou ztrátu památkové hodnoty stavby.

Bankomat do synagogy

NPÚ vydává ke všem stavebním řízením v pražské památkové oblasti odborná vyjádření. Tato vyjádření poté zohledňuje ve svém závazném stanovisku pražský magistrát. Mezi objekty, do kterých společnost Euronet žádala o povolení umístit svůj bankomat, se nachází i Španělská synagoga. Bankomat měl stát vedle kasy, památkáři jeho instalaci vyloučili.

Jako vyloučené byly vyhodnoceny i instalace na ulicích Míšeňská a Štěpánská. V prvním případě NPÚ dokonce dvakrát vyhodnotil, že by instalace bankomatu do okna znamenala neadekvátní zásah. Už v prvním případě úřad jasně oznámil, že umístění bankomatu ani v budoucnu není možné. Specificky zmiňuje například okenní mříž, která je hodnotným uměleckořemeslným prvkem. Magistrát navíc napsal, že by instalace znamenala brutální zásah do celkového autentického výrazu barokní fasády objektu. Společnost Euronet bankomat nainstalovala i bez souhlasu.

Další bankomat najdete i na ulici Štěpánská. I tady se NPÚ dozvěděl o instalaci až zpětně. Pokud by byla projednána řádně podle zákona, památkáři by ji nepovolili. „Na území Pražské památkové rezervace dochází v poslední době k značnému nárůstu množství bankomatů různých bankovních společností, které vyplňují, zaslepují a k novému účelu znehodnocují stávající historické výkladce či výplně otvorů,“ píší památkáři.

Jak se chová bankomat Euronet při vložení zahraniční karty.Video: Honza Mikulka, Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované