Hlavní obsah

Americká vesmírná loď se vrátila z rekordní kosmické poutě. Celkem už byla na orbitě čtyřikrát

Foto: United States Air Force

Vesmírná loď X-37B.

Reklama

Na příští misi model X-37B vyletí příští rok.

Článek

Americká vesmírná loď X-37B se v neděli vrátila z rekordně dlouhé vesmírné cesty. Na kosmickou základnu na Floridě dosedla po 780 dnech strávených na orbitě. Silný otřes kosmického stroje, který dopadl brzy ráno, probudil blízké rezidenty.

Samotný rekord ale převyšuje fakt, že X-37B je typem znovu použitelné kosmické lodi. Při minulé misi strávila ve vesmíru 718 dní, celkem už během pěti různých misí 2 865 dní.

Podle odhadů měla přitom loď ve vesmíru při poslední misi strávit jen asi 270 dní.

„X-37B nám ukazuje, jak jsou důležité kosmické lodě, které se dají znovu použít,“ napsala v oficiálním prohlášení Barbara Barrettová z úřadu amerického letectva. „Každá úspěšná mise posouvá naše národní možnosti ve vesmíru zase dál.“

Ohledně pracovní náplně poslední mise X-37B je k dispozici velmi málo informací. Podle webu MarketWatch ale kosmická loď nesla malé satelity a při nulové gravitaci ve vesmíru testovala speciální technologie. Do kosmu ji v září roku 2017 vynesla raketa SpaceX Falcon 9 miliardáře a vynálezce Elona Muska, který spolupracuje s americkou NASA.

„Loď X-37B dnes po úspěšném přistání ukončila svůj nejdelší let v historii a úspěšně splnila všechny úkoly mise,“ sdělil v prohlášení Randy Walden z úřadu amerického letectva. „Mezi tyto mise patřily experimenty v letecké laboratoři a rozmístění malých satelitů,“ dodal.

Program výstavby znovu použitelných lodí spustila NASA v roce 1999. V roce 2006 americké vesmírné letectvo ve spolupráci se společností Boeing zkonstruovalo model X-37B. V roce 2010 pak Boeing vyrobil druhý prototyp.

Stroj X-37B na domovské základně dlouho nezůstane. Na svou šestou misi se vydá příští rok, směr vesmír vyletí pravděpodobně někdy mezi dubnem a červnem.

Reklama

Doporučované