Hlavní obsah

Americká vláda vyslala kvůli karavaně migrantů na hranice s Mexikem 5 200 vojáků. Trump původně sliboval tisícovku

Na hranice již bylo vysláno 800 vojáků, dalších 4 400 členů armády k pomezí zamíří ještě tento týden.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Vyslání jednotek slíbil prezident Donald Trump, který v posledních dnech během vrcholící kampaně před kongresovými volbami zdůrazňuje nutnost tvrdého přístupu k imigrantům nelegálně překračujícím hranice.

Článek

Americká armáda, v souvislosti s karavanou migrantů mířící Mexikem na sever, rozmístí na mexické hranici asi 5 200 vojáků. V pondělí o tom s odvoláním na ministerstvo obrany informovaly agentury AP a Reuters. Agentura Reuters uvedla, že k hranici již nyní bylo vysláno 800 vojáků, podle AP pak zbývajících asi 4 400 zamíří k pomezí ještě tento týden. Washington původně hovořil nejvýše o tisícovce vojáků. Vyslání jednotek slíbil prezident Donald Trump, který v posledních dnech během vrcholící kampaně před kongresovými volbami zdůrazňuje nutnost tvrdého přístupu k imigrantům nelegálně překračujícím hranice.

„Myslím, že prezident jasně prohlásil, že bezpečnost hranic znamená bezpečnost země,“ řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu generál Terrence O’Shaughnessy.

Televize Fox News oznámila, že vojáci vyslaní na hranici nebudou součástí bojových formací, ale podpůrných sborů, jako jsou ženisté, lékaři a zdravotníci či příslušníci leteckých jednotek. Podle informací agentury Reuters ale někteří vojáci budou ozbrojeni.

Vedle vojenských posil chce na hranicích rozšířit svůj personál i pohraniční stráž. Letectvo plánuje, že přímo na pomezí letecky vysadí 400 pohraničníků, uvedla televize Fox News.

Co se stane, až karavana dorazí k hranicím?

Trump o plánu zabránit migrantům vstoupit do USA informoval minulý týden s tím, že zvažuje vydání výnosu, který by pozastavil právo cizinců prchajících ze své země vstoupit na americké území a požádat o azyl. Prezident, který předloni učinil z migrace své ústřední předvolební téma, nyní migranty opět vykresluje jako nebezpečné zločince a opoziční demokraty obviňuje z toho, že je podporují.

„Mnoho členů gangů a velmi špatných lidí je součástí karavany, která míří k naší jižní hranici. Prosím, vraťte se zpět, do Spojených států nebudete bez absolvování zákonem stanoveného procesu vpuštěni,“ napsal dnes Trump na Twitteru. „Tohle je invaze do naší země a čeká na vás naše armáda!“ dodal.

Podle mezinárodního práva mají migranti na azyl nárok. Ze zemí Střední Ameriky, zejména Hondurasu a Guatemaly, utíkají před chudobou a vysokou kriminalitou. Pokud by tito běženci prošli pohovorem, v němž mají vyjádřit důvody, proč utíkají ze své země, budou poté drženi v detenčních centrech. Nebo je propustí a v příštích měsících nebo letech budou čelit americkému imigračnímu soudu. V případě, že americké úřady odmítnou, budou přistěhovalci deportováni.

Na hranicích budou i mobilní bariéry

Ostrahu hranice s Mexikem již v minulosti posílilo asi 2 000 příslušníků národní gardy. Spolu s nově očekávanými vojáky by měli pohraniční stráži poskytovat především logistickou a materiální pomoc.

Podle ministra obrany Jamese Mattise zatím k jižní hranici Spojených států zamířily mobilní bariéry.

K hranicím USA v současnosti míří dvě karavany migrantů, v nichž jsou i celé rodiny prchající před chudobou a vysokou kriminalitou. Větší skupina čítá okolo 7 000 lidí především z Hondurasu a Guatemaly a nachází se v jihomexickém státě Oaxaca, zhruba měsíc pěší cesty od hranice.

Reklama

Doporučované