Hlavní obsah

Americká vláda zakázala civilní lety mezi USA a Venezuelou

Zákaz civilních letů mezi USA a Venezuelou.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Nový zákaz se vztahuje jak na civilní, tak na nákladní přepravu. Podle Venezuelanů však může opatření zhoršit situaci v zemi.

Článek

Ministerstvo dopravy Spojených států na žádost ministerstva vnitřní bezpečnosti vydalo nařízení zakazující veškeré civilní lety mezi USA a Venezuelou. Reagovalo tak nejen na násilnosti v okolí letišť, ale také na nesplácení dluhů venezuelskými úřady. Podle Američanů jsou ve Venezuele takové podmínky, že „ohrožují bezpečí pasažérů, letadla i posádky cestující do země i z ní”.

Podle Venezuelanů však může zákaz zhoršit již tak velmi závažnou sociální situaci v zemi. Nákladní leteckou přepravu totiž běžně využívají jejich příbuzní v zahraničí, kteří jim touto cestou posílají zásoby a potraviny. Jedná se zejména o lidi, kteří uprchli před humanitární krizí do Spojených států a vzdušnou cestou pomáhají svým blízkým v zemi. Ti berou nové nařízení jako blokádu.

Nové nařízení je nejvyšším stupněm omezení, které americká vláda vůči letům mezi zeměmi nastavila. V dubnu například zakázala leteckým společnostem ze Spojených států vstoupit do vzdušného prostoru země v letové hladině nižší než 8 000 metrů. Novela nejvíce zasáhne menší venezuelské letecké společnosti, které provozovaly linky do floridského Miami.

Reklama

Související témata:

Doporučované