Hlavní obsah

Americká vojenská mise v Afghánistánu skončí 31. srpna, oznámil Biden

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden dnes oznámil konec vojenské mise USA v Afghánistánu.

Reklama

Americký prezident Joe Biden oznámil, že vojenská mise USA v Afghánistánu k 31. srpnu skončí. Zároveň připustil, že afghánské islamistické hnutí Tálibán je vojensky nejsilnější od roku 2001.

Článek

Uvedl také, že pro Afghánce, kteří s USA spolupracovali, je ve Spojených státech místo. Evakuace lidí se speciálními pasy začne tento měsíc. Biden se vyslovil k podrobnostem ukončení afghánské mise, která začala před 20 lety, po teroristických útocích na USA.

USA tento týden oznámily, že z asijské země stáhly 90 procent personálu a techniky.

„Nejeli jsme do Afghánistánu budovat stát. Afghánští vůdci se musejí spojit a rozhodnout o budoucnosti sami,“ řekl prezident.

Biden se snaží zdůvodnit stahování v době rozsáhlých územních zisků Tálibánu. Rozhodl se odsun dokončit s tím, že jde o „válku, v níž nelze zvítězit“ a o situaci, která „nemá vojenské řešení“.

Dnes prezident řekl, že „Američané svých cílů dosáhli“ a že dále je „odpovědnost na Afgháncích“. Připomněl, že zatím nikomu se nepodařilo Afghánistán sjednotit.

Prezident prohlásil, že Tálibánu nedůvěřuje, ale že není nezbytné, že hnutí zemi převezme. Dodal, že důvěřuje schopnostem afghánské armády a že se americká tajná služba nedomnívá, že afghánská vláda musí padnout.

Amerika nepošle další generaci bojovat do Afghánistánu, prohlásil Biden s tím, že USA nyní přeskupují síly k boji proti terorismu tam, kde je toho zapotřebí.

Slíbil také, že pro spojenecké Afghánce je v USA místo. Nejprve je ovšem Američané začnou přesouvat do třetích zemí; přímá evakuace těch, kteří mají speciální víza, začne tento měsíc.

Reklama

Doporučované