Hlavní obsah

Americká vojska se po smrti Bagdádího vrací z Iráku a rozmisťují se v oblasti syrských ropných polí

Foto: AP

Americká vojska znovu obsazují posty v Sýrii.

Reklama

Podle amerického ministerstva zahraničí má americká armáda zabezpečit nerostné bohatství, aby nepřipadlo do rukou radikálním islamistům, Rusům nebo armádě Bašára Asada.

Článek

Vůdce Islámského státu abú Bakr al-Bagdádí v neděli zemřel. Zpráva, která se ze syrského Idlibu rychle rozšířila do zbytku světa. Podle vyjádření Donalda Trumpa zneškodnili radikálního islamistu američtí vojáci.

Nedlouho poté, co byl Bagdádí zahnán do kouta a odpálil se v jednom ze syrských tunelů, započala americká armáda naplňovat svůj dříve avizovaný plán. Podle Trumpa mají americké jednotky výrazně vojensky posílit oblast ropných polí u hranic s Irákem.

Podle amerického generála Marka Milleyho se část armády přesune k ropným vrtům poblíž syrského města Dajr az-Zaur.

Podle britského deníku The Guardian se tak do Sýrie vrací části americké armády, které před několika dny Trump nařídil přesun do Iráku.

„Uchraňte ropu, říkám to pořád. Musíme zabezpečit ropu,“ sdělil Trump v pondělí na tiskové konferenci. Oficiální úkol americké armády je zabezpečení ropných vrtů, aby nepadly do rukou bývalým vězňům Islámského státu.

Podle ministra zahraničí Marka Espera mají také jednotky chránit oblast před syrskou a ruskou agresí takovým způsobem, aby z ropy profitovaly Syrské demokratické síly (SDF), v nichž mají majoritní zastoupení Kurdové.

„Chceme se ujistit, že SDF bude mít přístup k těmto zdrojům, aby mohly strážit vězení, vybavit vlastní jednotky a pomoci nám znemožnit mise Islámského státu,“ prohlásil Esper.

Americká strana v pondělí rovněž poodhalila podrobnosti lovu na Bagdádího. Klíčovou roli při hledání údajně sehrál manžel sestry Bagdádího ženy, který zpravodajské služby zavedl do pouštního tunelu na irsko-syrské hranici, kde nalezly vodítka k Bagdádího dopadení.

Podle vyjádření Iráku se na místě nacházely zbraně, náboženské knihy, lékárničky nebo mapy.

Na lapení islámského vůdce měly svůj podíl také SDF, které do jisté míry pracovaly separátně. Lídr organizace Mazloum Abdi sdělil pro NBC, že měl kontakty v úzkém kruhu Bagdádího spolupracovníků. Tajný zdroj poskytl informace o výskytu vůdce Islámského státu a poskytl také mapu tunelů, ve kterých Bagdádí v neděli spáchal sebevraždu.

Reklama

Doporučované