Hlavní obsah

Americká whisky doplácí na obchodní spory mezi USA a EU

Americká whisky doplácí na obchodní spory mezi USA a EU.Video: Jan Marek, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Vývoz whisky ze Spojených států se ve druhém pololetí loňského roku výrazně propadl. Zatímco v prvních šesti měsících export stoupl meziročně o 28 procent, ve druhé části roku o 11 procent klesl. Důvodem jsou cla, která Evropská unie, Kanada, Čína a Mexiko zavedly na dovoz zboží z USA v reakci na americká cla na dovoz oceli a hliníku.

Článek

Informace o meziročním poklesu vývozu whisky z USA o 11 procent ve druhém pololetí roku 2018 informovala čtvrteční zpráva amerického svazu obchodníků s lihovinami Distilled Spirits Council.

Evropská unie, Kanada, Čína a Mexiko v polovině loňského roku uvalily cla na dovoz whisky a bourbonu z USA v rozmezí od 10 do 25 procent. Po výrazném růstu exportu v prvních šesti měsících tak hodnota vývozu za celý rok stoupla jen o 5,1 procenta na 1,18 miliardy dolarů (26,65 miliardy Kč), což je výrazný propad v porovnání se zvýšením o 16 procent v roce 2017.

Vývoz do Evropské unie se po zvýšení o 33 procent v prvním pololetí snížil ve druhém o 13,4 procenta. EU, která na dovoz whisky zavedla 25procentní clo, je pro americké výrobce tohoto moku významným trhem, na jejich celkovém exportu se podílí 60 procenty.

Reklama

Doporučované