Hlavní obsah

Americké delegaci se na klimatické konferenci vysmáli. Přednášku narušili aktivisté

Ochranka vyvedla účastníky COP24 ze sálu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Demonstrující nesouhlasili s tím, že by uhlí mělo být součástí globálních energetických zdrojů.

Článek

Protestující přerušili přednášku amerických delegátů na konferenci o globálních změnách COP24. Delegáti se snažili v rámci doprovodného programu obhájit používání uhlí jako paliva. K tomu se ale hlasitě vyjádřilo publikum, které s delegáty nesouhlasilo. Zhruba sto protestujících za hlasitého skandování „Hanba!“ vyvedla ochranka.

Přednáška, kterou narušili, byla sponzorovaná Spojenými státy. Jejím cílem bylo upozornit na použití nových, efektivnějších technologií při zpracování fosilních paliv, píše Reuters. To se ale nelíbilo americkým studentům, kteří na prohlášení o efektivitě práce a ochrany životního prostředí pod vedením amerického prezidenta Donalda Trumpa reagovali smíchem. Stalo se to poté, co Wells Griffit, člen národní rady pro bezpečnost, který zastává funkci dozoru nad energiemi, řekl, že fosilní paliva i nadále budou hrát klíčovou roli v globálním měřítku získávání paliva. Uhlí by podle demonstrujících mělo zůstat pod zemí.

Spojené státy podle měření institutu World resources od průmyslové revoluce udělaly více pro to, aby byly klimatické změny, než jakákoli jiná země. V roce 2015 spolu s Čínou slíbily zaujmout roli vůdčích zemí, které přispějí ke snížení emisí, píše televize CNN.

Spojené státy jsou ale jedinou zemí, která vypověděla globální Pařížskou dohodu o klimatických změnách z roku 2015. Kromě toho jejich delegáti spolu s Rusy, Saúdy a Kuvajťany odmítli zapracovat mezi klíčové studie alarmující zprávu o tom, že se Země otepluje mnohem rychleji.

Reklama

Doporučované