Hlavní obsah

Vyhrál větší razancí, až brutalitou, a menší politickou korektností, hodnotí Trumpovu kampaň odborník na marketing

Ve videu hodnotí odborník na marketing a pražský šéf ODS Filip Humplík styl Baracka Obamy.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Místo uhlazeného gentlemana, který si umí poradit v každé situaci, vyhrál politický buldozer. Donald Trump demokraty převálcoval, hodnotí kampaň nového amerického prezidenta předseda pražské ODS a odborník na politický marketing Filip Humplík.

Článek

Poslední projev coby prezident Spojených států zakončil Barack Obama slovy „Yes we did“, v překladu „Ano, učinili jsme“. Uzavřel tak svoji politickou kampaň, která stála na začátku jeho úspěchu a kdy jeho heslo znělo „Yes we can“, tedy „Ano, můžeme“.

Úderné, přesto nejednoznačné „Yes we can“ slibovalo každému něco, nikomu ovšem nic konkrétně.

„Byla to naprosto dokonalá ukázka pochopení politického marketingu. To byla kampaň, která naprosto neměla chybu,“ hodnotí ji odborník na politický marketing a předseda pražské ODS Filip Humplík.

Obamovi kampaň v roce 2008 přinesla ve volbách necelých 53 procent hlasů. Volební lístek pro něj hodilo skoro 69,5 milionu lidí. Jeho tehdejší soupeř, republikán John McCain, dostal hlasů skoro o 10 milionů méně a skončil s výsledkem 45,7 procenta.

Připravené improvizace

Obamovi přízeň lidí vynesly i jeho zdánlivě spontánní projevy: Často se nechal točit, jak zpívá, tančí, sportuje nebo při setkání s dětmi.

„Každá ta věc, ačkoli působí jako autentická, byla dopředu jasně vymyšlená a naplánovaná. On to ale uměl prožít a prodat,“ upozorňuje marketingový odborník a dodává: „O jeho politickém marketingu se ještě dlouho bude učit na univerzitách.“

One man show Baracka Obamy.Video: Michal Štůsek

Obamovi i tenhle přístup zajistil úspěch i v dalších volbách v roce 2012, kdy porazil republikána Mitta Romneyho.

Hillary Clintonové, která se snažila na dosluhujícího prezidenta navázat, už ovšem ne.

Uhlazenost vs. nekorektnost

I když nakonec Clintonová ve volbách získala víc hlasů, prohrála v důležitých státech a úspěch při loňských volbách slavil Donald Trump, který dostal necelých 63 milionů hlasů.

„Barack Obama patří do té poslední generace politiků. Geniálně vymydlených, vymodelovaných a geniálních řečníků,“ myslí si Humplík.

Spadá do ní i sedmdesátiletá Clintonová. I proto podle něj nakonec vyhrál Trump.

„Donald Trump se svou razancí, trochu větší brutalitou a menší politickou korektností nad tímto trendem zvítězil,“ říká Humplík.

Reklama

Doporučované