Hlavní obsah

Americké firmy zasáhnou popírače voleb na citlivém místě. V peněžence

Foto: Alex Gakos, Shutterstock.com

Po středečních nepokojích v sídle amerického Kongresu se americké firmy rozhodly jednat.

Reklama

Za nesouhlas s výsledkem voleb američtí republikáni zaplatí. V reakci na středeční nepokoje v Kongresu jim několik amerických firem pozastavilo sponzorské dary. Mezi nimi je Google, General Electric či Hilton Hotels.

Článek

Republikáni v americkém Kongresu čelí odporu významných firem. Nejméně tucet amerických společností se rozhodlo, že nebude přispívat na kampaň těm, kteří byli proti výsledkům amerických prezidentských voleb, které skončily vítězstvím Joea Bidena.

Podle serveru BBC se k rostoucímu seznamu již přidali velcí hráči včetně Googlu, Citibank nebo hotelového giganta Marriott. Další firmy po středečním vpádu Trumpových příznivců do Kapitolu své sponzorské aktivity přehodnocují.

Firmy své peníze často věnují oběma stranám. Nyní se však zdá, že mnohé z nich v reakci na útok proti Kongresu své finanční dary zadrží. Už o tom informovala společnost Deloitte, telekomunikační firma AT&T a společnosti vydávající kreditní karty American Express a Mastercard.

„I nadále budeme prosazovat naši komunitní politiku tak, že zakážeme členy násilných a nenávistných skupin, když se o nich dozvíme,“ uvedla společnost Airbnb. Společnost se zavázala, že zadrží finanční podporu těm, kteří byli proti výsledkům prezidentských voleb.

Nejstarší výrobce pohlednic v USA Hallmark Cards dokonce požadoval vrácení peněz od dvou republikánských senátorů Rogera Marshalla v Kansasu a Joshe Hawleyho v Missouri. Důvodem bylo, že vznesli námitky proti výsledkům voleb.

Seznam však stále roste. Agrochemická firma Dow šla ještě dále a zadržela peněžní dary republikánským zákonodárcům na celé funkční období, tedy až na šest let pro ty v Senátu.

Společnost General Electric nebude podporovat příznivce zvrácení výsledků voleb až do roku 2022. Poté její rada, která dohlíží na politický výbor, další finanční dary zváží.

Technologické giganty Amazon, Facebook, Google, Microsoft a Verizon se připojily k bankám JPMorgan Chase a Goldman Sachs a dočasně nebudou politikům poskytovat žádné finanční dary. Stejně se k věci postavil i řetězec Hilton Hotels a nadnárodní společnosti Charles Schwab a 3M.

Zatím podle BBC není jasné, jaký budou mít tato rozhodnutí dopad, protože je po volbách, a sponzorů tak obecně ubývá.

Reklama

Doporučované