Hlavní obsah

Americké město truchlí za neexistující oběti neexistujícího masakru

Americké město truchlí za neexistující oběti neexistujícího masakru.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Trumpova poradkyně, autorka výroku o alternativní pravdě, pohovořila o tragédii, která se nestala. Lidé v dotčeném městě zareagovali obratem.

Článek

V americkém městě Bowling Green se uskutečnila neobvyklá pietní akce. Lidé tu truchlili za neexistující oběti. Sešli se v Bowling Green parku, kde zapalovali svíčky. Někteří si přinesli vlastní transparenty a na ně si napsali: „Přežil jsem masakr v Bowling Green."

Pieta se uskutečnila v reakci na slova poradkyně prezidenta Donalda Trumpa Kellyanne Conwayové. Ta v americké televizi při obhajobě Trumpova dekretu, který zakázal vstup obyvatel sedmi muslimských zemí do USA, poukazovala právě na masakr ve městě Bowling Green. Jenže k němu nikdy došlo.

South Park příště bez Trumpa?

Na slova Conwayové reagovala také jedna z místních kaváren. Ta v pátek nabízela koláč s názvem Bowling Green masakr. Speciální pizzu připravila rovněž místní pizzerie. A Big Red, místní milovaný maskot Western Kentucky University, se kvůli masakru, který se nestal, nechal vyfotit s nápisem: „Nikdy nezapomenu."

Na sociálních sítích se výrok Trumpovy poradkyně poté stal terčem dalších mnoha vtipů. A také Wikipedie píše o masakru v Bowling Green, který se nestal.

Starosta města Kevin DeFebbo v prohlášení vysvětlil, že v jeho městě byli jen v roce 2011 zadrženi dva Iráčané. Ti žádný útok neplánovali, ale chtěli poslat peníze a zbraně radikálům z teroristické sítě Al-Káida. Conwayová nakonec chybu přiznala. A omluvila se.

A Trumpův imigrační příkaz - dočasně - přestal platit.

Čtěte více: 

Reklama

Související témata:

Doporučované