Hlavní obsah

Americké námořnictvo nechá sešrotovat plavidlo, které v létě poničil oheň

Foto: Profimedia.cz

Poničené plavidlo USS Bonhomme Richard v přístavu v San Diegu.

Reklama

V červenci vypukl na americké výsadkové lodi USS Bonhomme Richard požár, který loď výrazně poničil. Námořnictvo se tak rozhodlo plavidlo vyřadit z provozu a nechat zničit, oprava by totiž byla mnohem nákladnější než nová loď.

Článek

Výsadková loď kotvila v červenci tohoto roku v přístavu v San Diegu, kde ji čekala modernizace, aby na její palubě mohly přistávat i novější vojenské letouny. Loď, kterou armáda používala od roku 1998, ale během úprav zachvátil požár, který způsobil jedny z největších škod v historii námořnictva.

Opravy by podle velení americké armády vyšly na 2,5 až 3,2 miliardy dolarů (54 až téměř 70 miliard korun) a týkaly by se až 60 procent plavidla. Oprava by navíc trvala pět až sedm let. „Po rozsáhlém posouzení, při kterém jsme zvažovali a hodnotili různé způsoby dalšího postupu, jsme dospěli k závěru, že není finančně výhodné plavidlo opravit,“ cituje CNN ministra námořnictva Kennetha Braithwaitea. „Nebylo to snadné rozhodnutí,“ dodal.

Ve hře byla podle CNN i přestavba lodi například na vojenskou nemocniční loď, taková přeměna by ale podle námořnictva vyšla na více než miliardu dolarů, za což může armáda pořídit novou loď. Jen vyřazení lodi z provozu a její sešrotování má vyjít na 30 milionů dolarů (okolo 654 milionů korun), k zlikvidování lodi pak má stačit devět až dvanáct měsíců.

Rozhodnout o osudu lodi měli minulý týden nejvyšší představitelé námořnictva včetně Braithwaitea a velitele pro námořní operace admirála Mikea Gildy.

Kdy přesně započne demontáž lodi, námořnictvo stále řeší, podle veřejnoprávního NPR ale řadu z odstraněných systémů a komponent budou moci využít i jiná armádní plavidla. Více než 275 metrů dlouhá loď sloužila námořnictvu přes dvacet let. Loď se účastnila misí jako Operace Trvalá svoboda, války v Iráku nebo humanitárních misí v Indonésii a Japonsku.

Stavba USS Bonhomme Richard vyšla na 750 milionů dolarů, loď uvedla armáda do provozu v roce 1998, kdy se stala šestou lodí třídy Wasp ve výzbroji americké armády. Plavidla tohoto typu už armáda nenakupuje, nahradila je novější třída America. Aktuální cena tohoto typu lodi se pohybuje okolo 4,1 miliardy dolarů.

Oheň na palubě válečné lodi, který propukl 12. července tohoto roku, se podařilo uhasit až po více než čtyřech dnech. Podle námořnictva se během požáru zranilo 40 námořníků a 23 civilistů, ve všech případech šlo ale o lehká zranění. Takové štěstí neměla USS Bonhomme Richard, které oheň podle amerických médií způsobil zřejmě největší škodu tohoto typu v moderních dějinách amerického námořnictva.

Příčina požáru je podle armády stále předmětem vyšetřování. Podle NPR vyšetřovatelé, kteří na místě požáru strávili více než měsíc, vyslechli jednoho z členů posádky, což by mohlo znamenat, že jedna z vyšetřovacích verzí je i žhářství.

Námořníci měli podle armády během prvních hodin oheň téměř pod kontrolou, ale silný vítr situaci zhoršil. Následovala řada výbuchů, některé pak byly podle svědků slyšet kilometry daleko. Žár byl podle vyšetřovatelů v jeden okamžik tak silný, že roztavil části paluby.

Podle dokumentů poskytnutých námořnictvem veřejnoprávnímu NPR došlo v posledních deseti letech k devíti rozsáhlým požárům na palubách amerických námořních lodí po celém světě, sedm z těchto požárů bylo na palubách lodí kotvících v přístavu, na kterých probíhala údržba.

Reklama

Související témata:

Doporučované