Hlavní obsah

Komentář: Co všechno stihl Trump za čtyři roky? Až moc

Julie Urbišová
Novinářka a publicistka
Foto: Profimedia.cz

Prezidentovi příznivci sledují příjezd Donalda Trumpa do Hickory v Severní Karolíně.

Reklama

Redakce celostátních deníků mají opět připraveny dvě verze článků a komentářů, které za pár hodin pošlou do tiskáren. Ať už bude na titulních stranách jedno či druhé jméno, zapíše se příští americký prezident do historie.

Článek

Čtyři roky v lidském životě uběhnou jako voda. Stihne se za ně naučit se chodit a mluvit, vystudovat střední školu, anebo zapracovat na kariéře a dosáhnout vysněné pozice. Za 4 roky ve funkci amerického prezidenta se toho Donaldu Trumpovi „podařilo“ více, než si v listopadu 2016 kdo představoval. Před čtyřmi lety v tuto dobu všichni napjatě očekávali, až se spočítají výsledky a oznámí se historická novina.

„Napsala jsem sloupek, o kterém jsem si myslela, že nikdy nevyjde,“ vzpomíná ve svém aktuálním textu Ruth Marcusová, komentátorka deníku The Washington Post. „Byl o zvolení Donalda Trumpa a byl to záložní text, jen pro případ, že by se to náhodou stalo. Ten opravdový text, o kterém jsem si myslela, že se dostane už zanedlouho ke čtenářům, který si možná mnoho z nich ponechá pro své vnuky, oslavoval vítězství první americké prezidentky.“

Nestalo se. Šok ze zpráv, se kterým odcházeli Američané 8. listopadu 2016 do postele, se táhl americkou liberální společností ještě hodně dlouho. Komentáře hned od začátku varovaly před populistickou politikou, jakou Amerika nezažila - přece jen už několik měsíců byli lidé svědky Trumpova nevybíravého chování a útoků na všechny strany. Všichni jsme přece slyšeli, jak normální je ponižovat ženy a jak jsou všichni Mexičané kriminálníci.

To, že následující volební období bude provázet tolik lží a dezinformací a že se tento styl komunikace s veřejností stane naprostým standardem, si dokázal představit jen málokdo. Mnoho Trumpových odpůrců nevěřilo, že ve funkci vytrvá, a od začátku se uklidňovali tím, že jej z funkce dostane impeachment a že samotným republikánům se velmi brzy otevřou oči.

Inu, ani to se nestalo. Místo toho Donald Trump za poslední 4 roky „dokázal“ Ameriku mobilizovat, a to doslova. Tak si to shrneme. Začalo to tím, že dodal odvahu milionům těch, kteří se cítili nevyslyšeni elitářskou vládou před ním. Celému světu představil pojem fake news a média označil za nepřítele lidstva. Začal stavět zeď s Mexikem, o které dodnes lživě tvrdí, že ji platí právě Mexiko. Dal morální podporu ozbrojeným ultrapravicovým skupinám, kterým v přímém televizním přenosu vzkázal, aby stály v pozoru.

Polovinu amerického obyvatelstva opakovaně teatrálně zastrašuje, že vyhraje-li protistrana, obsadí jejich domy a zakáže jim vlastnictví zbraní. O viru, který usmrtil jen 230 000 Američanů, mluvil jako o chřipce. Dodnes nerespektuje doporučení odborníků, pořádá předvolební mítinky a ohrožuje desetitisíce lidí nákazou. Vědcům a ochráncům životního prostředí hází klacky pod nohy v takové míře, že se samy automobilky a ropné společnosti ozývají s tím, že je potřeba limitovat škodlivé látky.

A to nejlepší nakonec - za hlavní vzkaz předvolebního klání si zvolí motto, že tyto volby budou zfalšované. Americký prezident, kdysi záruka a symbol západního demokratického světa, nedokáže říct, zda v případě, že vyhraje jeho protikandidát, přizná porážku a předá moc. V pozoru teď stojí celá Amerika. Někteří zabarikádovaní a čekající, jestli povolební vývoj přinutí ty odhodlané vyjít do ulic. Jiní napjatě a nervózně očekávající Trumpův konec.

Čtyři roky jsou krátká doba v životě člověka. Teď vidíme, že i za tak krátké období se toho dá stihnout velmi mnoho. Kolik se toho vmáčkne do dalšího volebního období? A co ještě Amerika a její demokracie unese?

Anketa

Jaký je váš tip na vítěze prezidentských voleb v USA?
Zvítězí Donald Trump
45,2 %
Zvítězí Joe Biden
54,8 %
Celkem hlasovalo 13056 čtenářů.

Redakce celostátních deníků už mají opět připraveny dvě verze článků a komentářů, které za pár hodin pošlou do tiskáren. Ať už bude na titulních stranách jedno nebo druhé jméno, zapíše se jméno příštího amerického prezidenta do historie. Buď jako ten, který navždy změnil vnímání silné a nedotknutelné americké demokracie, nebo ten, který svou zemi k základním demokratickým hodnotám opět navrátí.

Reklama

Doporučované