Hlavní obsah

Americké prezidentské volby jako souboj generací. Vyčnívá 37letý homosexuál

Kdo jsou nejzajímavější hráči příštích amerických prezidentských voleb?Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

aktualizováno •

Do začátku primárek, při kterých vykrystalizují účastníci prezidentského souboje, zbývá ještě řada měsíců a samotná volba prezidenta se bude konat až v listopadu následujícího roku. Už teď je ale seznam kandidátů delší než kdy předtím.

Článek

„Jmenuji se Pete Buttigieg. Říkají mi starosta Pete. Jsem hrdým synem města South Bend v Indianě a kandiduji na prezidenta Spojených států amerických,“ těmito slovy kandidaturu zahájil Pete Buttigieg. Dvojnásobně zvolený starosta, válečný veterán, který mluví sedmi jazyky, a otevřený homosexuál. Mezi stěžejní témata své kampaně zařadil přísnější kontrolu zbraní, daňovou reformu a boj s klimatickou změnou.

Kritici Buttigiegovi vytýkají nízký věk. Ve svých 37 letech podle nich nemůže konkurovat ostříleným politikům. Odpovídá jim na to tím, že má více zkušeností s exekutivou než současný prezident a více vojenských zkušeností než současný viceprezident.

„Co by mu mohlo uškodit, je i jeho sexuální orientace, ke které se otevřeně hlásí, protože i mezi demokraty podle různých průzkumů asi 14 % voličů řeklo, že by pro otevřeného homosexuála nebo homosexuálku nehlasovali. Takže v tomto určitě bude mít jistou drobnou nevýhodu,“ tipuje amerikanista Jiří Pondělíček z Fakulty sociálních věd UK. „Na odhadování toho, zda v boji o Bílý dům zvítězí nebo ne, je ale příliš brzo,“ doplňuje.

Americká média nicméně předpovídají, že pokud Buttigieg udrží tempo, se kterým do kampaně vstoupil, šanci na úspěch má. Dokládá to i částka, kterou už od startu nasbíral od sponzorů, tedy více než 7 milionů amerických dolarů.

Na post prezidenta se rozhodli kandidovat i další mladí lidé, například kongresman Seth Moulton, 40letý veterán války v Iráku, který je mezi demokraty považován za rebela. Obdobně jako Buttigieg si i Moulton jako hlavní cíl kampaně vybral regulaci střelných zbraní, boj se změnami klimatu a podporu hospodářského růstu pomocí udržitelných pracovních míst a pokročilých technologií.

S vojenstvím má zkušenost i další kandidátka. 37letá Tulsi Gabbardová je taktéž veteránkou války v Iráku. Pochází z malého ostrova Samoa a stala se první hinduistkou v americkém Kongresu, kde zastupuje Havaj.

Zástupci nové generace se nicméně o voliče budou muset utkat s ostřílenými politiky, kandidovat se totiž rozhodli také 79letý Bernie Sanders a 78letý Joe Biden.

Sanders se o post prezidenta ucházel už při posledních volbách, demokrati ale nakonec podpořili jeho soupeřku a za hlavní kandidátku zvolili Hillary Clintonovou. Biden sloužil celých osm let jako viceprezident prezidenta Baracka Obamy.

Oba se řadí k dobře známým politickým osobnostem. Podle průzkumů mají jak Biden, tak Sanders mezi dosavadními kandidáty nejvyšší šance na úspěch.

Všichni zmínění kandidují za demokratickou stranu. Demokratických kandidátů je aktuálně 24, což je podle zpravodajského serveru The New York Times historicky nejvyšší počet. Oproti tomu republikáni zatím představili kandidáty jen dva. A jedním z nich je současný prezident Donald Trump.

Reklama

Doporučované