Hlavní obsah

Americké sankce na plynovod Nord Stream 2 platí. Trump jim dal zelenou

Foto: ČTK/DPA/Stefan Sauer

Staveniště přijímací stanice plynovodu Nord Stream 2 v Německu.

Reklama

aktualizováno •

Zákon o sankcích na podniky spojené s výstavbou plynovodu Nord Stream 2 v úterý schválil americký Senát, v pátek ho podepsal prezident Donald Trump.

Článek

Plynovod Nord Stream 2 má přivádět plyn z Ruska do Německa. Česká republika se k projektu připojí plynovodem Eugal.

Moskva dnes Trumpův krok odsoudila a uvedla, že brání ostatním zemím v rozvoji vlastní ekonomiky. Nevoli dala najevo také Evropská unie, se sankcemi nesouhlasí ani Německo. „Dokončení projektu je nezbytné pro bezpečnost dodávek do Evropy. Spolu se společnostmi, které projekt podporují, budeme pracovat na tom, abychom plynovod co nejdříve dokončili," uvedli podle agentury Reuters zástupci firem, které tvoří konsorcium projektu.

Spojené státy se podle agentury DPA snaží projekt Nord Stream 2 pomocí sankcí zastavit krátce před jeho dokončením. Podle Moskvy má plynovodem začít plyn proudit do Německa v polovině příštího roku.

Původně měl být projekt dokončen už na konci letoška. Potrubí vede po dně Baltského moře a vyhýbá se polskému a ukrajinskému území. K dnešku stojí více jak 2100 kilometrů plynovodu, chybí ještě asi 300 kilometrů.

Prezident Donald Trump už dříve oznámil, že zákon podepíše, jakmile ho bude mít na stole.

Sankce jsou namířené proti provozovatelům plavidel, která pracují při pokládání potrubí pro plynovod v Baltském moři. Švýcarsko-nizozemská společnost Allseas v sobotu uvedla, že kvůli americkému zákonu pokládání potrubí pro Nord Stream 2 pozastavila.

Podle všeho ale sankce projekt nezastaví zcela, spíš ho jen zdrží. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tento týden vyjádřil přesvědčení, že projekt za osm miliard eur (přes 200 miliard Kč), který má do Evropy transportovat 55 miliard metrů krychlových plynu ročně, bude dokončen.

Foto: Mapy.cz

Plánované umístění plynovodu Nord Stream 2.

S žádnými komplikacemi při dostavbě projektu nepočítá ani Český plynárenský svaz. „Dle našich informací by se sankce neměly přímo dotknout ČR a jejích subjektů a také by neměly zabránit dostavbě plynovodu Nord Stream 2," sdělila dnes ČTK mluvčí svazu Lenka Kovačovská.

Spojené státy tvrdí, že jim jde o ochranu evropských zájmů před přílišným ruským vlivem. Němečtí komentátoři ale za krokem Washingtonu vidí především snahu prosadit se na evropském trhu s americkým zemním plynem. Proti americkým sankcím se tento týden postavila německá kancléřka Angela Merkelová.

Zavedení sankcí bude podle DPA znamenat nejtěžší zkoušku pro německo-americké vztahy od nástupu Trumpa do úřadu. Beztak už je ale poznamenaly útoky amerického prezidenta na Německo kvůli jeho přebytku v obchodu s USA nebo kvůli poměrně nízkým výdajům největší evropské ekonomiky na obranu.

Reklama

Doporučované