Hlavní obsah

Americké sankce vůči Turecku můžou skončit s propuštěním pastora, prohlásil Bolton

Podle Johna Boltona můžou americké sankce vůči Turecku skončit s propuštěním pastora.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Podle Johna Boltona, bezpečnostního poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, by se měla Ankara zachovat jako řádný spojenec NATO. Na oplátku by USA mohly zrušit sankce.

Článek

Turecko by mohlo okamžitě ukončit diplomatickou krizi se Spojenými státy, která má nepříznivý vliv na tureckou liru, pokud by pustilo na svobodu zadrženého amerického pastora Andrewa Brunsona. Agentuře Reuters to dnes během návštěvy Jeruzaléma řekl John Bolton, bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Podívejte se, turecká vláda udělala velkou chybu, když nepustila pastora Brunsona,“ řekl Bolton, podle kterého by přitom krize mohla okamžitě skončit, kdyby Turci nesetrvávali ve svém omylu. 

Turecká měna se ocitla ve volném pádu od okamžiku, kdy Washington uvalil cla vůči Turecku v reakci na trvající zadržování pastora. Podle Boltona Ankaře nepomohou ani finanční injekce od Kataru, se kterým Turecko udržuje dobré vztahy v rámci diplomatické krize, jíž čelí Katar se svými sousedy v oblasti Perského zálivu. Proti 50letému Brunsonovi, jenž byl před dvěma lety zadržen pro podezření z terorismu a špionáže, se nyní vede v Turecku soudní proces. Obviněnému hrozí trest až 35 let vězení. Pastor všechna obvinění popírá.

Ankara v minulosti navrhla, aby se Brunsonův případ propojil s otázkou vydání tureckého duchovního Fethullaha Gülena, který žije v exilu v USA. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Gülena obviňuje ze zosnování pokusu o puč před dvěma roky. Washington to ale považuje za nepřijatelné, protože obvinění proti Gülenovi i Brunsonovi považuje za účelově vykonstruovaná Erdoganovým režimem.

Brunson, který žije v Turecku přes 20 let, řídil protestantskou církev v Izmiru na západě země. Zatčen byl i se svou ženou v říjnu 2016 v rámci čistek po pokusu části turecké armády o státní převrat. Jeho žena byla po několika dnech z vazby propuštěna. Brunson čelí obvinění z vazeb na Gülenovo hnutí a také z kontaktů na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace Turecko považuje za teroristické.

Trump hrozil už v červenci Turecku tvrdými sankcemi, pokud Ankara Brunsona nepustí na svobodu. V srpnu pak ohlásil zdvojnásobení cel na dovoz turecké oceli a hliníku. Spojené státy jsou největším dovozcem oceli na světě. Turecko je šestým největším exportérem oceli do USA, sankce tak jsou pro Ankaru velmi citelné.

Reklama

Související témata:

Doporučované