Hlavní obsah

Americké tanky se valí do Polska, mají chránit východní Evropu před invazí

Americké jednotky míří do východní Evropy, reagují na ruskou anexi Krymu a agresi na Ukrajině.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Spojené státy posílují východní křídlo NATO v Evropě. Do Polska míří přes 4000 vojáků, technika se už vylodila v Německu.

Článek

V německém přístavu Bremerhaven se o víkendu vylodila americká vojenská technika. 87 tanků, 18 houfnic, 140 bojových vozidel Bradley nebo přes 400 vojenských Humvee čeká na převoz vlaky na základnu v polské Zaháni.

První američtí vojáci už v Polsku jsou, celkově jich má přijet víc než čtyři tisíce. V únoru pak budou některé z jednotek vyslány do Pobaltí, Rumunska nebo Bulharska.

Záměr posílit svoji vojenskou přítomnost v rámci Severoatlantické alience ve východní Evropě oznámily Spojené státy už loni. Jde o pokračování operace Atlantic Resolve.

Cílem je chránit východoevropské státy před případnou agresí, jakou byla třeba ruská anexe Krymu v roce 2014 nebo stále pokračující hybridní válka na východě Ukrajiny.

„Řeknu to jasně. Je to součást naší snahy odstrašit Rusko od agrese, zajistit územní celistvost našich spojenců a udržet Evropu jako celek svobodnou, prosperující a v míru,“ prohlásil generál Timothy Ray, zástupce velitele amerických sil v Evropě.

Silné obavy ohledně budoucnosti vyjadřuje hlavně Estonsko, Litva a Lotyšsko, kde žije početná ruská menšina. Do pobaltských států zamíří také vojenské oddíly z Kanady nebo Británie.

Ostražitá Moskva

Přesun amerických jednotek je jedním z nejrozsáhlejších od konce studené války.

Spojené státy poprvé od konce studené války posilují svoji vojenskou přítomnost v Evropě, doposud svoje vojáky stahovaly.

Rusko s nelibostí sleduje pohyb aliančních vojáků v blízkosti svých hranic. Považuje to za výraz nepřátelství a za ohrožení své bezpečnosti.

Na posilování vojenské přítomnosti NATO ve východní Evropě Moskva reagovala podobně, v uplynulých měsících provedla několik vojenských cvičení a například loni na podzim oznámila, že v oblasti Kaliningradu rozmístí protiraketový systém S-400 a balistické rakety Iskander.

Reklama

Doporučované